Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Kateřina Viková
12. října 2023 12:00
Čas čtení 1:09

Izraelsko-palestinský konflikt: Tisíce mrtvých na obou stranách a žádná voda. Tak to teď vypadá v Pásmu Gazy

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Izraelsko-palestinský konflikt: Tisíce mrtvých na obou stranách a žádná voda. Tak to teď vypadá v Pásmu Gazy
Zdroj: TASR/AP

Izrael v reakci na sobotní útoky teroristů Hamásu pokračuje v bombardování Pásma Gazy a počet obětí stoupá na obou stranách konfliktu. Židovský stát na oblast uvalil totální blokádu, miliony obyvatel jsou tak bez elektřiny, potravin či pitné vody.

Počet obětí víkendových útoků Hamásu v Izraeli překročil 1200, přibližně stejný počet Palestinců zahynul při bombardování Pásma Gazy. 

Bez elektřiny a vody

U hranic s Gazou jsou již připraveny stovky tisíc izraelských vojáků a izraelská armáda pokračuje v bombardování území. Ve středu odpoledne přestala v Gaze vyrábět elektřinu jediná tamní elektrárna, protože jí došlo palivo, a dva miliony tamních obyvatel jsou bez proudu.

11. října 2023 16:37 Čas čtení 0:49 Fiala: Česko vyšle do Izraele další repatriační let Fiala: Česko vyšle do Izraele další repatriační let

Izraelský ministr energetiky Israel Katz prohlásil, že obléhání Gazy neskončí, dokud nebudou propuštěni všichni izraelští rukojmí. V příspěvku na sociální síti X uvedl, že „nebude zapnutý jediný elektrický vypínač, žádný vodní hydrant nebude funkční a do oblasti nevjede jediný kamion s palivem“, dokud rukojmí nebudou osvobozeni.

Toto prohlášení se týká také dodávek humanitární pomoci. Izrael totální blokádu Pásma Gazy oznámil v pondělí v reakci na sobotní útoky radikálů z organizace Hamás, kteří navíc do Pásma Gazy unesli na 150 lidí. 

„Během posledních dvou dnů čelila řada oblastí v Pásmu Gazy těžkému bombardování a celé oblasti byly zničené a srovnané se zemí. A to ještě ani nezačala pozemní operace, potom bude situace ještě horší,“ popsal pro Český rozhlas politolog Muchejmar Abú Sáda z Univerzity al-Azhar.

Na místě není ani dostatek pitné vody, protože nefungují pumpy, nepracuje ani odpadní systém. Vážné humanitární situaci budou podle Abú Sády čelit nemocnice, jelikož jim dochází palivo pro generátory. 

11. října 2023 15:04 Čas čtení 0:11 GALERIE: Evropské památky září izraelskými barvami. Prohlédni si Petřín či Eiffelovu věž v modro-bílé GALERIE: Evropské památky září izraelskými barvami. Prohlédni si Petřín či Eiffelovu věž v modro-bílé

Podle OSN bylo více než 330 tisíc lidí nuceno opustit své domovy. Z Pásma Gazy však téměř nelze odejít, vedou odtud jen dva přísně střežené hraniční přechody, jeden provozuje Izrael a druhý, s názvem Rafah, vede do Egypta. Ten byl však izraelskými raketami rozbombardován a nefunguje.

Domů
Sdílet
Diskuse