Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher News Česko
Otevřít v aplikaci RNews
Stáhnout
X
Radim Šlechta
19. října 2023 15:41
Čas čtení 2:24

Yaru a příběh její palestinské rodiny vystřihli z reportáže na ČT. Zeptali jsme se, o čem mluvila

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Yaru a příběh její palestinské rodiny vystřihli z reportáže na ČT. Zeptali jsme se, o čem mluvila
Zdroj: TASR/AP

Neodvysílaný rozhovor na České televizi o situaci v Gaze vzbudil debatu na sociálních sítích. Zeptali jsme se, co bylo jeho obsahem.

Jak česká média pokrývají izraelsko-palestinský konflikt? Na Instagramu na začátku týdne rezonovala kauza pořadu 168 hodin na České televizi. Respondentka Yara Abu Aataya měla během natáčení volat svým příbuzným do Gazy a přinést do pořadu přímá svědectví tamní každodenní reality. 

Do vysílání ale Česká televize rozhovor nezařadila. „To, že to stálo můj čas a energii, neřeším, ale to, že si teta Nemat ve válce našla pět minut času a že jí to sežralo nevím kolik procent baterky, kterou si šetříme, aby nám dávala vědět, jestli žijí...“ zveřejnila Yara následně v příspěvku na Instagramu.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený YAA (@yaraabuaataya)

„Vývoj situace na Blízkém východě je velmi turbulentní, i z tohoto důvodu se koncept odvysílané reportáže měnil v průběhu celého týdne. Redakce pořadu 168 hodin finalizovala příspěvek až velmi těsně před vysíláním právě s ohledem na vývoj konfliktu. Mrzí nás, že nemůžeme ve vysílání využít veškerý natočený materiál a všechny respondenty. Situace s paní Aatayi nás mrzí a děkujeme jí, že nám věnovala svůj čas,“ komentovala následně kauzu pro Refresher i Česká televize.

16. listopadu 2023 6:00 Čas čtení 9:32 Kateřina Vodvářková z Novy: Během rozhovoru musela utéct do krytu. „V Izraeli jsem otupěla, na pach krve si nezvyknu,“ říká Kateřina Vodvářková z Novy: Během rozhovoru musela utéct do krytu. „V Izraeli jsem otupěla, na pach krve si nezvyknu,“ říká

Yary jsme se zeptali, co během vysílání vlastně zaznělo, a zajímalo nás také, jak se projevuje podle jejích slov „proizraelská rétorika českých médií“.

Vodu zalili betonem, ozývají se výbuchy

„Teta a sestřenice popisovaly situaci fakticky, že nemají vodu, že jim tam nalili do vodovodního zdroje beton, aby už netekla, že nemají elektřinu a signál a jídlo taky dochází. Říkaly, že každá noc je horší a zvuky bomb se rozléhají stále víc. Nesou se daleko, takže má člověk pocit, že se všechno děje u něj,“ popsala Refresheru Yara. 

Její příbuzné měly také v rozhovoru zmínit, že se v Gaze otřásají domy a situace je jiná než běžně. Podle nich se také ilegálně používá i bílý fosfor.

„Žijeme i v informační válce. Palestinskou stranu jsem viděla třeba v Deníku N a Referendu a cením si toho, ale třeba Česká televize a Seznam Zprávy jsou hodně mimo. Problém je v tom, že Izrael dlouhodobě hraje dezinformační válku a manipuluje s veřejným míněním. Jeho rétorika se pak sdílí a pak se považuje za pravdu. Myslím si, že je to právě kvůli tomu, že palestinská strana není pokrytá,“ řekla Yara.

Jako příklad uvedla bombardování nemocnice v Gaze, kde se měla izraelská strana původně chlubit zásahem proti teroristům, později ale svoje vyjádření na sociální síti X smazala a začala útoky připisovat Hamásu. 

Pohledy na útok na nemocnici v Gaze se liší a mezi odbornictvem nepanuje shoda, zda za ním stojí Izrael, nebo Hamás. Mluví se o stovkách mrtvých.

Yara uvádí, že se rozhovor České televizi rozhodla poskytnout kvůli tomu, aby česká společnost soucítila i s Palestinou a viděla druhou stranu celého konfliktu.

5. března 2021 9:30 Čas čtení 7:20 Diana v Izraeli: Otevíráme restaurace, do posilovny se dá jít jen s očkovacím pasem. Takto vypadá konec pandemie Diana v Izraeli: Otevíráme restaurace, do posilovny se dá jít jen s očkovacím pasem. Takto vypadá konec pandemie

„I kdyby mě vystřihli a dali jinou alternativu toho, co se děje na palestinské straně, tak třeba nic neřeknu, ale ono to bylo vystřižené a to shrnutí kvůli tomu vyznělo, že se v Palestině genocida nekoná,“ řekla Yara s tím, že televizi poslala e-mail s dotazy na dramaturgická rozhodnutí, na nějž v době vzniku tohoto článku ještě nedostala odpověď (redakce Refresheru mail viděla).

Konflikt mezi Hamásem a Izraelem se opět rozhořel letos 7. října útokem teroristického hnutí Hamás na Izrael. Země se pustila do protiofenzivy a začala bombardovat strategické budovy a domy v Pásmu Gazy. Izraelský předseda vlády Benjamin Netanjahu v celostátním projevu po zahájení útoků prohlásil, že Izrael „je ve válce“. 

Domů
Sdílet
Diskuse