Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vincenc Novák
18. října 2023 10:12
Čas čtení 1:45

Co víme o výbuchu v Gaze: Stovky mrtvých, vadná raketa Hamásu a protesty muslimů po celém světě

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Co víme o výbuchu v Gaze: Stovky mrtvých, vadná raketa Hamásu a protesty muslimů po celém světě
Zdroj: FOTO TASR/AP

Výbuch rakety, který v úterý večer zasáhl nemocnici v Pásmu Gazy, si vyžádal stovky mrtvých. Podle palestinského ministerstva zahraničí za útokem stojí Izrael, ten však obviňuje palestinské radikály.

Co se v Gaze stalo?

Nemocnici Al-Ahlí v Gaze v úterý večer zasáhl mohutný výbuch, který si vyžádal minimálně 500 mrtvých. Další stovky lidí se nacházejí pod troskami budovy. Příčinou výbuchu byl zřejmě raketový útok, z něhož se obviňují obě strany konfliktu. Incident vyvolal vlnu pobouření napříč arabským světem i mimo něj.

17. října 2023 20:14 Čas čtení 0:27 Gaza: Letecký útok na nemocnici si měl vyžádat nejméně 500 obětí Gaza: Letecký útok na nemocnici si měl vyžádat nejméně 500 obětí

Na sociálních sítích kolují drastické záběry, které zachycují místo výbuchu. 

Kdo za útokem stojí?

Palestinské teroristické hnutí Hamás z útoku viní Izrael. Ten však tvrdí, že za náletem stojí palestinská militantní skupina Islámský džihád. Íránem podporovaný Hizballáh v reakci na útok vyzval ke „dni hněvu“, který se má konat u příležitosti příjezdu amerického prezidenta Joea Bidena do regionu. 

Mluvčí izraelské armády Daniel Hagari tvrdí, že Hamás věděl, že nemocnici Al-Ahlí v Pásmu Gazy zničila poškozená palestinská raketa mířící na Izrael. Zpravodajci taky mají k dispozici odposlechy, podle kterých islamisté mluví o vadné raketě, která poničila nemocnici.

Jak reaguje svět?

Reakce ze strany okolních států na sebe nenechaly dlouho čekat. Například Jordánsko se po zásahu nemocnice rozhodlo zrušit plánovaný summit, kterého se měli zúčastnit zástupci Spojených států, Egypta a Palestiny. Na summit měl původně dorazit i americký prezident Joe Biden, který nakonec zamířil do Izraele a ve středu ráno v něm přistál.

Podle tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana je nálet „posledním příkladem izraelských útoků, které postrádají základní lidské hodnoty“. Generální tajemník OSN António Guterres úterní nálet ostře odsoudil a zdůraznil, že zdravotnická zařízení jsou pod ochranou mezinárodního práva. 

Kolik životů si již válka vyžádala?

Před výbuchem v nemocnici Al-Ahlí měla válka mezi Izraelem a Hamásem nejméně 3000 mrtvých. V současné době rostou obavy, že lidé v Gaze začnou umírat na dehydrataci, protože jim začne docházet pitná voda. Pásmo Gazy se 2,3 milionu obyvatel se v současné době potýká s úplnou blokádou potravin, elektřiny, léků a pohonných hmot. 

Domů
Sdílet
Diskuse