Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vincenc Novák
25. října 2023 v 10:54
Čas čtení 2:02

V genderové rovnosti zaostáváme. České ženy nejsou ve vedení, ale hodně jezdí na kole

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
V genderové rovnosti zaostáváme. České ženy nejsou ve vedení, ale hodně jezdí na kole
Zdroj: DALL-E 2

Evropský institut pro rovnost žen a mužů (EIGE) v úterý vydal nový Index genderové rovnosti za rok 2023. Přestože si Česko oproti loňsku o 0,7 bodu polepšilo, za evropským průměrem nadále výrazně zaostává.

Index měří míru rovnosti žen a mužů na trhu práce, ve vzdělávání, v rozhodovacích pozicích a v dalších oblastech veřejného života. Sestavován je na základě více než 40 různých indikátorů. Úroveň rovnosti pohlaví je hodnocena na škále 0–⁠100.

V čele žebříčku se dlouhodobě umisťuje Švédsko (82,2), následuje Nizozemsko (77,9) a Dánsko (77,8). Česko v letošním roce dosáhlo skóre 57,9, tedy o 0,7 bodu více než loni. Oproti evropskému průměru, který činí 70,2 bodu, se však jedná o výrazně podprůměrný výsledek.

Oproti roku 2020 se Česko nejvíce zlepšilo v oblasti práce, a to o 1,8 bodu. Naše země si tak udržela svoji 24. příčku. Vzhledem k tomu, že ostatní země EU dosáhly rychlejšího pokroku, si Česko celkově pohoršilo o jedno místo a v rámci Unie tak zůstalo poslední.

Ženy v energetice a dopravě

Ze zveřejněných dat vyplývá, že v roce 2022 představovaly ženy v českém energetickém odvětví 18 procent pracovní síly. Jen o něco vyšší bylo zastoupení žen v dopravě, kde tento podíl činí 24 procent. Jinak tomu není ani na administrativních pozicích ve vnitrostátních ministerstvech zabývajících se životním prostředím a změnou klimatu, kde ženy v loňském roce tvořily pouhých 26 procent pracovních pozic.

3. října 2023 v 12:50 Čas čtení 2:06 Toto je 10 zemí, kde se nejlépe žije emancipovaným ženám. Česko zůstalo na chvostu Toto je 10 zemí, kde se nejlépe žije emancipovaným ženám. Česko zůstalo na chvostu

„Nelichotivé umístění Česka v indexu genderové rovnosti mě zásadně nepřekvapuje,“ řekla podle tiskové zprávy zmocněnkyně vlády pro lidská práva Klára Šimečková Laurenčíková, podle které jsou genderové nerovnosti dlouhodobým problémem české společnosti a jejich řešení není otázkou několika málo let. „Jsem proto ráda, že podpora rovnosti žen a mužů patří k prioritám vlády i k mým osobním prioritám,“ uvedla.

Ženy v boji proti změně klimatu

Ještě v roce 2018 pociťovalo v Česku osobní zodpovědnost za vynaložení snahy v oblasti omezení změny klimatu 23 procent žen a 22 procent mužů, což je oproti evropskému průměru (62 procent žen a 61 procent mužů) velmi nízké číslo.

24. října 2023 v 7:30 Čas čtení 1:48 Ženy a nebinární osoby na Islandu budou celý den stávkovat. Pracovat nebudou ani doma Ženy a nebinární osoby na Islandu budou celý den stávkovat. Pracovat nebudou ani doma

V roce 2022 uvedlo 48 procent žen, že při domácích pracích pravidelně volí možnosti, které jsou šetrné k životnímu prostředí. Jedná se zejména o recyklaci a používání ekologických čisticích prostředků. Mezi muži se jednalo pouze o 41 procent dotázaných.

Ženy jezdí na kole

České ženy podle indexu také mnohem častěji využívají ekologické způsoby dopravy s nízkými emisemi uhlíku, jako je kolo či veřejná doprava. V této oblasti dokonce předčily i většinu Evropy. V roce 2022 ekologickou přepravu volilo 41 procent žen a 45 procent mužů, evropský průměr přitom činil 32 procent žen a 29 procent mužů.

„Pozitivní je, že prakticky ve všech oblastech měřených indexem jsme se oproti předchozímu vydání zlepšili. Daří se nám odstraňovat genderové nerovnosti především na trhu práce. V Česku se snižují rozdíly ve mzdách žen a mužů,“ uvedl v tiskové zprávě ředitel Odboru rovnosti žen a mužů Úřadu vlády ČR Radan Šafařík, podle kterého se během posledních sedmi let rozdíl v průměrné mzdě žen a mužů snížil ze 22 na stávajících 15 procent.

Domů
Sdílet
Diskuse