Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher News Česko
Otevřít v aplikaci RNews
Stáhnout
X
Vincenc Novák TASR
8. listopadu 2023 16:08
Čas čtení 1:30

El Niño mění počasí v Evropě i Česku. Jak dlouho podle předpovědi potrvá?

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
El Niño mění počasí v Evropě i Česku. Jak dlouho podle předpovědi potrvá?
Zdroj: Unsplash/@lucas_friedrich/volně k užití

Klimatický jev El Niño, který je obecně spojen s rostoucími teplotami, by měl podle Světové meteorologické organizace (WMO) trvat nejméně do dubna 2024.

Podle WMO současný jev El Niño, který se rychle rozvinul během července a srpna, pravděpodobně dosáhne vrcholu mezi listopadem a lednem. „Existuje 90% pravděpodobnost, že (El Niño) přetrvá i během nadcházející zimy na severní polokouli, respektive léta na jižní polokouli,“ citovala organizaci agentura TASR.

4. října 2023 11:06 Čas čtení 0:46 El Niño změní zimu v Česku. Rozlučte se se sněhem na Vánoce El Niño změní zimu v Česku. Rozlučte se se sněhem na Vánoce

„Tento jev se odehrává v jižním Pacifiku mezi Austrálií a Jižní Amerikou. Spočívá v tom, že se velmi teplá povrchová voda rozšíří od Austrálie do oblasti Jižní Ameriky, kde překryje studený Humboldtův proud. Výsledkem je růst teplot vzduchu i moře,“ vysvětlil pro Refresher klimatolog Aleš Farda. 

Svět je na cestě k překonání teplotního rekordu

El Niño se obvykle objevuje jednou za dva roky až sedm let a rok po svém vzniku zvyšuje teploty po celém světě. Navzdory očekávání, že se většina dopadů tohoto jevu projeví až v roce 2024, WMO zdůraznila jeho výskyt v souvislosti s rychlou změnou klimatu.

Jako nejteplejší rok v historii meteorologických měření figuruje rok 2016 – tedy rok po vzniku mimořádně silného El Niña. Svět je však podle WMO nyní na cestě k překonání tohoto milníku.

20. října 2023 7:10 Čas čtení 2:02 Výkyvy počasí v Česku budou častější, varuje meteorolog. Budou letošní Vánoce na sněhu? Výkyvy počasí v Česku budou častější, varuje meteorolog. Budou letošní Vánoce na sněhu?

„V důsledku rekordně vysokých teplot od června na souši i na moři je rok 2023 na nejlepší cestě stát se nejteplejším rokem v historii,“ uvedl šéf WMO Petteri Taalas. Zároveň varoval, že příští rok by mohl být ještě teplejší.

Za oteplováním stojí lidská činnost

Na stále rostoucí teploty má podle Taalase jednoznačný vliv rostoucí koncentrace skleníkových plynů produkovaných lidskou činností. „Extrémní jevy, jako jsou vlny veder, sucha, požáry, přívalové deště a povodně, budou v některých regionech zesilovat,“ varoval.

8. listopadu 2023 8:54 Čas čtení 0:48 Rok 2023 se téměř s jistotou stane nejteplejším v historii Rok 2023 se téměř s jistotou stane nejteplejším v historii

El Niño se naposledy objevilo v letech 2018 až 2019 a po něm následoval mimořádně dlouhý klimatický jev La Niña spojený s ochlazením klimatu, který skončil na začátku letošního roku.

V Americe očekávají vyšší srážky

WMO uvedla, že nejnovější prognózy dopadů El Niña naznačují vysokou pravděpodobnost pokračujícího oteplování v centrálním Pacifiku do dubna příštího roku. Očekávají se také nadměrně vysoké teploty vody ve většině světových oceánů a extrémní teploty téměř ve všech suchozemských oblastech. 

Mezi další dopady tohoto klimatického jevu mohou patřit častější srážky v oblasti Afrického rohu, v povodí Río de la Plata v Jižní Americe, na jihovýchodě Severní Ameriky a také v některých částech střední a východní Asie. Severní část Jižní Ameriky, většina Austrálie a tichomořské ostrovy by podle meteorologů měly mít méně srážek.

Domů
Sdílet
Diskuse