Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Anna Peclová
9. listopadu 2023 17:08
Čas čtení 0:40

Křišťálová noc vypukla v Německu před 85 lety. Co předcházelo protižidovskému pogromu?

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Křišťálová noc vypukla v Německu před 85 lety. Co předcházelo protižidovskému pogromu?
Zdroj: TASR/AP

Ve čtvrtek je Mezinárodní den boje proti fašismu a antisemitismu. Od židovského pogromu, který vyvrcholil holokaustem, uběhlo 85 let.

V noci z 9. na 10. listopadu 1938 proběhl v nacistickém Německu protižidovský pogrom, který vešel do dějin jako křišťálová noc. Název je odvozen od střepů rozbitého skla z oken a výloh židovských obchodů, domů a synagog, které ničily a rabovaly německé jednotky SS, SA a velká část nacistické mládežnické organizace Hitlerjugend.

Během křišťálové noci zemřelo kolem 100 lidí (údaje se v různých zdrojích liší, pozn. red.), přibližně 30 tisíc jich bylo zatčeno a odvezeno do koncentračních táborů. Nacisté také vypálili více než 1000 synagog a dalších židovských institucí a zničili a vyrabovali přes 7500 židovských obchodů. 

Křišťálová noc
Zdroj: TASR/AP

Záminkou byl atentát na sekretáře německého velvyslanectví Ernsta vom Ratha, který spáchal židovský mladík. Křišťálová noc představovala druhou fázi antisemitské kampaně ve fašistickém Německu. Tou první bylo v roce 1935 vydání norimberských zákonů, které zbavily osoby neárijského původu některých práv. Pogrom následovala další perzekuce Židů, která vyvrcholila v konečné řešení židovské otázky a holokaust.  

15. března 2023 8:30 Čas čtení 0:24 Kvíz: Před 84 lety Hitler vyhlásil protektorát. Otestuj své znalosti o druhé světové válce Kvíz: Před 84 lety Hitler vyhlásil protektorát. Otestuj své znalosti o druhé světové válce

Na památku utrpení pronásledovaných a zavražděných Židů je devátý listopad Mezinárodním dnem boje proti fašismu a antisemitismu.

Domů
Sdílet
Diskuse