Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vincenc Novák
13. listopadu 2023 v 6:50
Čas čtení 0:36

Piješ příliš horké nápoje? Měl*a bys zpozornět, můžou ti hrozit zdravotní problémy

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Piješ příliš horké nápoje? Měl*a bys zpozornět, můžou ti hrozit zdravotní problémy
Zdroj: Pexels/volně k užití

Známe to asi všichni. Když ráno nestíháme do školy nebo do práce, šálek čaje nebo kávy do sebe rychle hodíme, přestože je pořád horký. Američtí vědci nyní přišli se studií, která dává pití příliš horkých nápojů do spojitosti se vznikem rakoviny jícnu.

Podle studie, o které informoval britský deník The Guardian, podává mnoho tamních kaváren zákazníkům nápoje s teplotou blížící se bodu varu. Ten činí sto stupňů Celsia. Kromě toho, že se tak horkou kávou může člověk nepříjemně polít, mu hrozí i vážné následky, pokud ji před vypitím nenechá trochu vychladnout.

12. listopadu 2023 v 17:28 Čas čtení 0:27 VIDEO: Ulicemi italského města se toulal dospělý lev. Utekl z cirkusu VIDEO: Ulicemi italského města se toulal dospělý lev. Utekl z cirkusu

„Existují systematické přehledy a metaanalýzy, které ukazují, že pití velmi horkých nápojů je spojeno s rakovinou jícnu,“ řekla deníku Julie Thompson z charitativní organizace Guts UK. Jedná se o tzv. observační studie, které sledují, u kolika lidí se nemoc v průběhu času objeví. 

Vyšší riziko u lidí, kteří kouří nebo často pijí

Z výsledků těchto studií vyplývá, že konzumace velmi horkých nápojů nebo jídel způsobuje poškození jícnu, které je spojené se vznikem karcinomu vyskytujícího se na horním konci jícnu. „Riziko je vyšší, pokud lidé zároveň pijí alkohol nad bezpečnou hranici a kouří – obojí jsou nezávislé rizikové faktory pro vznik spinocelulárního karcinomu jícnu,“ dodává Thompson.

Domů
Sdílet
Diskuse