Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vojtěch Vanda
13. listopadu 2023 16:43
Čas čtení 1:19

Neklikej na Kazmu, zneužili ho podvodníci. Můžeš přijít o peníze i osobní údaje

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Neklikej na Kazmu, zneužili ho podvodníci. Můžeš přijít o peníze i osobní údaje
Zdroj: One Man Show/Bontonfilm/propagační amteriál

Na první pohled se příspěvky mohou zdát jako ověřené zprávy z důvěryhodného média, které jsou dokonce sponzorovány na Facebooku. Známá osobnost, která se dostane do svízelné situace, je něco, co nás zajímá. Kliknutím ale můžeme přijít nejen o peníze.

Jak uvádí server Demagog.cz ve svém pravidelném Facebook fact-checku, poslední „tváří“ těchto podvodních kampaní se stal bavič a moderátor Kazma alias Kamil Bartošek.

Jeho potlučený obličej společně s šokujícím titulkem (například že čelí žalobě ze strany České národní banky, jelikož veřejnosti prozradil informace o zázračných investičních příležitostech) láká uživatele Facebooku na kliknutí na sponzorovaný příspěvek, který mělo napsat velké české médium. Jenže ono to tak vlastně není.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Demagog.cz (@demagog.cz)

Podvodníci akorát využívají seriózní web společně s popularitou osobnosti, aby uživatel*ka na příspěvek klikl*a a dostal*a se na pochybné stránky, na nichž může přijít nejen o své peníze, ale i o své osobní údaje. 

Jak poznat fake

Demagog upozornil na to, že se jedná o podvod, tzv. phishing, a v článku vysvětlil, jak rozeznat, že člověk na podobných stránkách je. Prvním a hlavním vykřičníkem by měla být skutečnost, že autoři lákají na jednoduchý výdělek. To je ostatně téma, které celou problematiku spojuje.

13. května 2024 8:00 Čas čtení 6:58 „Ze Survivora jsem zklamaný. Jakub je šikanátor, Jana lhářka a Nikča škorpion,“ říká Jack Hamid. Co dalšího nám prozradil? „Ze Survivora jsem zklamaný. Jakub je šikanátor, Jana lhářka a Nikča škorpion,“ říká Jack Hamid. Co dalšího nám prozradil?

Jako „expert“ na finance zde pak vystupuje buď jednotlivec, nebo „odborná společnost“ lákající k přístupu k informacím skrze bezplatnou registraci. Zde se podvodníci dostanou k údajům.

Proč se „tváří“ tohoto posledního nelichotivého trendu stal Kazma, je s největší pravděpodobností fakt, že v poslední době masivně propagoval svůj film Onemanshow: The movie a například lákal diváky na výhru 22 milionů korun za vyluštění speciálního kódu. Není ale první veřejně známou osobností, jejíž obličej byl k podobné reklamě zneužit.

Podvodníci si „vypůjčili“ i předsedu představenstva společnosti ČEZ Daniela Beneše nebo moderátora České televize Jakuba Železného.

Jak se bránit

Policie tento rok připomněla, jak se bránit, když už se člověk stane obětí phishingu. „Při podání trestního oznámení hraje zásadní roli poskytnutí úplných informací, elektronických dat a věcí, ze kterých by bylo možné zajistit důkazy (počítač, telefon, tablet). Fáze vyšetřování může trvat různě dlouho,“ uvedla.

Záleží prý na vícero atributech. „(...) Jde o rozsah trestné činnosti, zda jsou k dispozici elektronická data, jak snadná je jejich analýza a také o spolupráci s dalšími dotčenými subjekty (banky, poskytovatelé internetového připojení apod.),“ vysvětlila.

Domů
Sdílet
Diskuse