Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Anna Vondráková
28. listopadu 2023 14:59
Čas čtení 1:04

Skoro pětina amerických dětí neusne bez melatoninu. Před čím vědci varují?

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Skoro pětina amerických dětí neusne bez melatoninu. Před čím vědci varují?
Zdroj: Unspleash/Albert Vincent Wu

Roste počet dětí, které před usnutím potřebují melatonin. Téměř dvacet procent ho užívá dlouhodobě.

Podle studie, kterou zveřejnil lékařský měsíčník Jama Pediatrics, až jeden z pěti dospívajících používá melatonin jako pomoc při usínání. Ještě horší jsou však data ohledně předškoláků. Až šest procent dětí ve věku jednoho až čtyř let dostává melatonin od rodičů, nejčastěji ve formě žvýkacích tablet. Studie byla založena na informacích od rodičů 993 dětí ve věku od jednoho do 14 let.

28. listopadu 2023 11:16 Čas čtení 0:30 Brzo budeš mít občanku v mobilu! Jaké změny přinese tahle aplikace? Brzo budeš mít občanku v mobilu! Jaké změny přinese tahle aplikace?
Melatonin je hormon, který je produkován v epifýze, což je žláza v mozku s českým názvem šišinka. Když je tma, epifýza obdrží informaci a začne produkovat melatonin, jehož hladina v krvi stoupá, což signalizuje tělu, že je čas jít spát. Když je naopak světlo, tvorba melatoninu klesá a tělo se připravuje na bdělost. Melatonin se následně uvolní do zbytku těla a takto hormonálně synchronizuje cirkadiální rytmus napříč celým organismem.

Doplňky stravy s melatoninem jsou k dispozici bez lékařského předpisu a jsou často doporučovány lidem, kteří mají problémy s usínáním. Nejsou však vhodné jako dlouhodobé řešení. Americká akademie pediatrů nabádá rodiče, aby před vyzkoušením melatoninu prodiskutovali problémy se spánkem s lékařem svého dítěte a aby zvážili užívání melatoninu dětmi pouze jako krátkodobou pomůcku, která jim pomůže zavést správné rutiny před spaním, uvádí The Washington Post.

Vědci však zjistili, že děti obvykle neužívaly melatonin jednorázově, ale pravidelně, přičemž předškoláci užívali doplněk 12 měsíců, žáci základních škol 18 měsíců a dospívající 21 měsíců. Spánkový režim lze upravit i bez využívání speciálních doplňků. Někdy stačí jen zavést více pohybu a pobytu na čerstvém vzduchu či pravidelné večerní rutiny.

Domů
Sdílet
Diskuse