Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Anna Vondráková
30. listopadu 2023 17:43
Čas čtení 1:31

Utrpení a jistá smrt. Testování kosmetiky na zvířatech pokračuje, ochránci viní Soudní dvůr EU

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Utrpení a jistá smrt. Testování kosmetiky na zvířatech pokračuje, ochránci viní Soudní dvůr EU
Zdroj: se svolením organizace Svoboda zvířat

Spor u tribunálu Evropské unie dopadl v neprospěch německého výrobce kosmetiky Symrise, který je nucen provést nové testy na zvířatech. Podle organizací na ochranu zvířat toto rozhodnutí podkopává zákazy testování kosmetických složek na zvířatech v EU.

Testování kosmetických složek na zvířatech bylo v EU zakázáno v roce 2009, prodej
složek testovaných na zvířatech v roce 2013. V roce 2014 ale Evropská agentura pro
chemické látky (ECHA) a Evropská komise uvedly, že testy mohou pokračovat podle
samostatné legislativy EU o chemických látkách – nařízení REACH (registrace, hodnocení, povolení a omezení chemických látek).

Odsouzení potkanů, králíků a ryb k utrpení a jisté smrti

Výrobce kosmetických produktů Symrise se vzepřel nařízení testovat dvě již schválené složky používané v krémech na opalování. Výrobce se nejprve odvolal proti rozhodnutí ECHA, která testy nařídila, posléze pokračoval u Soudního dvora EU.

Podle rozhodnutí tribunálu mají požadavky na testování chemikálií podle nařízení REACH přednost před zákazy testování kosmetických složek na zvířatech. Verdikt oznamuje,
že testy na zvířatech se mají provádět, pokud neexistují alternativy, což je v rozporu s původními zákazy testování kosmetiky. Společnost Symrise se proti rozhodnutí odvolala.

21. září 2023 13:10 Čas čtení 1:02 Takhle se ke zvířatům nechová. Obránci zvířat protestovali proti nízkému trestu pro viníky týrání Takhle se ke zvířatům nechová. Obránci zvířat protestovali proti nízkému trestu pro viníky týrání

„Jedním tahem soud odsoudil tisíce potkanů, králíků a ryb k utrpení a jisté smrti v krutých testech a zákaz testování kosmetiky na zvířatech udělal bezcenným,“ říká dr. Julia Baines, vedoucí odboru vědecké politiky PETA, která se účastnila případu.

Podle organizací na ochranu zvířat toto rozhodnutí podkopává zákazy testování kosmetických složek na zvířatech v Evropské unii. Již v roce 2004 EU zakázala testování hotových produktů na zvířatech a o pět let později do regulace zahrnula i ingredience na výrobu. V roce 2013 poté zavedla zákaz prodeje složek testovaných na zvířatech. Toto rozhodnutí však v roce 2014 podkopala už zmíněná legislativa REACH, podle které testování stále může pokračovat.

 králík, testování na zvířatech
Zdroj: Svoboda zvířat/se svolením

Snaha o eliminaci testování na zvířatech má přitom stále větší podporu. Více než 1,2 milionu lidí nedávno požadovalo ochranu a posílení zákazu testování kosmetiky na zvířatech podpisem evropské občanské iniciativy Za pokusy bez zvířat, kterou v srpnu 2021 spustila koalice evropských organizací na ochranu zvířat.

13. září 2023 11:00 Čas čtení 3:19 Tváří se, že jsou cruelty-free, ale realita je jinde. Tyto kosmetické značky NEtestují na zvířatech Tváří se, že jsou cruelty-free, ale realita je jinde. Tyto kosmetické značky NEtestují na zvířatech

Jen v Česku iniciativu podepsalo přes sto tisíc lidí. Evropská komise slíbila, že začne plánovat postupné odstranění testování chemických látek na zvířatech. Otázky konfliktu mezi zákazy testování kosmetiky a nařízením REACH ale prozatím zůstaly nevyřešeny.

„Rozsudek nás velmi mrzí, obáváme se, že může vést k porušení závazku EU k ochraně zvířat před testy. Rozhodnutí může otevřít cestu k dalšímu testování kosmetiky na zvířatech a může znamenat krok zpět v úsilí o zastavení této kruté praktiky,“ doplnila v tiskové zprávě Barbora Bartušková Večlová z organizace Svoboda zvířat, která byla součástí zmíněné kampaně.

Domů
Sdílet
Diskuse