Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Anna Koucká
21. září 2023 13:10
Čas čtení 1:02

Takhle se ke zvířatům nechová. Obránci zvířat protestovali proti nízkému trestu pro viníky týrání

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Takhle se ke zvířatům nechová. Obránci zvířat protestovali proti nízkému trestu pro viníky týrání
Zdroj: We Animals Media/OBRAZ - Obránci zvířat

Obránci zvířat ve čtvrtek pořádali demonstraci v Ústí nad Labem. Protestují proti tomu, aby pachatelé dosud největšího případu týrání zvířat u nás dostali nižší trest.

„Rozhodli jsme se udělat pietní akci za mrtvá zvířata ve čtvrtek 21. 9. 2023 od 9:30 před Krajským státním zastupitelstvím v Ústí nad Labem, čímž chceme upozornit na to, že si veřejnost přeje, aby se týrání zvířat nebralo na lehkou váhu, a doufá, že státní zastupitelství bude hájit práva zvířat, která si toho spoustu vytrpěla,“ uvádí mluvčí Obránců zvířat Vendula Brabcová v tiskové zprávě.  


Případ se týkal ekochovu CMN, který na svou činnost dostal celkem 72 dotací v hodnotě 230 586 090 Kč. Na chov se ale už opakovaně upozorňovalo od roku 2021. Následně na něj přišlo i oznámení od krajské veterinární správy z dubna 2021 o podezření ze spáchání trestného činu zanedbání péče o zvířata z nedbalosti.

21. září 2023 10:44 Čas čtení 1:03 VIDEO: Muž v Brně pobodal školačku, byl zřejmě zdrogovaný VIDEO: Muž v Brně pobodal školačku, byl zřejmě zdrogovaný

Na místě po dobu dvou let hladem a žízní ve zuboženém stavu umíralo až 370 zvířat. „Příslušné orgány o stavu zvířat věděly už od půlky roku 2020, ale i přesto nedošlo k odebrání zvířat nebo nějakému jinému opatření, které by zajistilo, že zvířata nebudou dále umírat trýznivou smrtí, hladem a žízní,“ uvádí Obránci zvířat. 


Ačkoliv se jedná o největší případ týrání zvířat u nás, po pondělním soudním líčení padl návrh, že by mohl být případ vyřešen formou dohody o vině a trestu. Hrozí tak, že v nejbližších dnech dojde k rozhodnutí, které by nemuselo být pro trýznitele zvířat tak závažné, jak se očekávalo.


„Takový výsledek soudního procesu by nedával do budoucna dobrý precedens. Pokud by ani za takto obrovský případ týrání zvířat nepadl trest odnětí svobody, vysílá to společnosti jasný signál, že se zvířaty může nakládat snad ještě hůře než s věcmi,“ uzavírají Obránci zvířat. 

Domů
Sdílet
Diskuse