Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher News Česko
Otevřít v aplikaci RNews
Stáhnout
X
Anna Vondráková
9. prosince 2023 17:54
Čas čtení 0:52

Čínský česnek je národní hrozbou pro USA, tvrdí senátor. Proč je podle něj nebezpečný?

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Čínský česnek je národní hrozbou pro USA, tvrdí senátor. Proč je podle něj nebezpečný?
Zdroj: Wikimedia Commons/ volně k užití

Republikánský senátor Rick Scott požaduje přešetření česneku, který je do USA importován z Číny. Považuje jej za národní bezpečnostní hrozbu.

Podle Scotta není čínský česnek bezpečný a je připravován v nehygienických podmínkách. Čína je přitom největším světovým vývozcem čerstvého a chlazeného česneku a USA jsou jeho hlavním spotřebitelem. Obchod je ale už řadu let kontroverzní. Spojené státy již dříve obvinily Čínu z vyvážení česneku na trh za nižší cenu. Informovala o tom stanice BBC.

9. prosince 2023 15:45 Čas čtení 1:08 „Historický moment.“ EU se dohodla na regulaci AI, firmám za porušení pravidel hrozí obří pokuty „Historický moment.“ EU se dohodla na regulaci AI, firmám za porušení pravidel hrozí obří pokuty

Senátor Scott ve svém dopise odkazuje na tyto již déle existující obavy. Navazuje na ně zdůrazněním „vážného znepokojení veřejného zdraví ohledně kvality a bezpečnosti česneku pěstovaného v cizích zemích – zejména česneku pěstovaného v komunistické Číně“. Odvolává se na praktiky, které podle něj byly „dobře dokumentovány“ v online videích, blozích o vaření a dokumentech. Upozorňuje například na pěstování česneku v odpadních vodách.

Vyzval ministerstvo obchodu, aby přijalo opatření podle zákona, který umožňuje vyšetřování dopadu konkrétních dovozů na bezpečnost USA, uvádí BBC. Tvrdí, že by se měly prozkoumat všechny druhy česneku a že v obchodu s česnekem mezi USA a Čínou existuje „existenční nouze“, informuje The Mirror.

Úřad pro vědu a společnost na McGillově univerzitě v Quebecu, který se pokouší popularizovat a vysvětlovat vědecké problémy, však uvádí, že neexistuje žádný důkaz, že by se odpadní vody používaly jako hnojivo pro pěstování česneku v Číně. Navíc dodává, že lidský odpad je stejně účinným hnojivem jako ten zvířecí a že jeho případné využití není tak škodlivé, jak si veřejnost myslí.

Domů
Sdílet
Diskuse