Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher News Česko
Otevřít v aplikaci RNews
Stáhnout
X
Anna Peclová
11. prosince 2023 9:13
Čas čtení 0:34

Žebříček nejdražších měst pro život: Kolikátá skončila Praha?

Kategorie:
Uložit Uložené
Žebříček nejdražších měst pro život: Kolikátá skončila Praha?
Zdroj: Crowdberry

Praha se umístila na prvním místě ve statistice krize bydlení v Evropě. Čech s průměrnou mzdou si na byt tady musí šetřit přes 25 let. Na druhém místě je Bratislava.

Americká společnost Politico zveřejnila graf evropských měst, kterých se nejvíce týká krize bydlení. Praha je na prvním místě. Za předpokladu, že má člověk průměrnou mzdu a peníze za nic jiného neutratí, si bude na byt v Praze o 75 metrech čtverečních vydělávat 25,3 roku.

Za českou metropolí se umístila Bratislava (23,8 roku), na třetím místě je potom Paříž (23,1 roku). Lépe než česká metropole se umístil třeba Stockholm, Oslo, Řím nebo Brusel.

Krize bydlení.
Krize bydlení. Zdroj: https://www.instagram.com/p/C0r0DhvAgBM/?utm_source=ig_embed&ig_rid=158ddeed-537d-4831-8612-dcb5f9090b28&img_index=2

„Nárůst cen bydlení je obrovský, nejvýraznější je ve městech, zvláště v těch velkých,“ uvedla ředitelka Centra pro podnikání, malé a střední podniky, regiony a města OECD Lamia Kamal-Chaoui. „Už to nemá dopad jen na chudé, ale také na střední třídu,“ dodala.

Ceny nemovitostí a nájmů od roku 2014 neustále rostou, a to i v době pandemie koronaviru, kdy zůstávali lidé kvůli lockdownu zavřeni doma. V Česku se bydlení zdražilo o více než sto procent.

Domů
Sdílet
Diskuse