Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Anna Peclová
11. prosince 2023 12:31
Čas čtení 0:46

Počet závislých Čechů roste. Místo drog frčí na něčem horším

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Počet závislých Čechů roste. Místo drog frčí na něčem horším
Zdroj: Pexels/volně k užití

Nejnovější průzkum lékárny Pilulka ukázal, že závislost na lécích je v Česku větším problémem než klasické drogy. V žebříčku společenských drog jsou léky na druhém místě hned za alkoholem.

Výzkum ukázal, že až 125 tisíc lidí si své nadužívání uvědomuje. Převládají sedativa a anxiolytika, což jsou léky odstraňující úzkost, napětí či strach. Nejvíce závislí jsou lidé ovdovělí (30 procent), rozvedení, senioři a lidé s finančními potížemi.

9. prosince 2023 15:45 Čas čtení 1:08 „Historický moment.“ EU se dohodla na regulaci AI, firmám za porušení pravidel hrozí obří pokuty „Historický moment.“ EU se dohodla na regulaci AI, firmám za porušení pravidel hrozí obří pokuty

„Z výsledků vyplývá, že každý den nebo několikrát týdně si bere léky proti bolesti deset procent populace těchto států včetně nás Čechů a dalších cca 16 procent je užívá několikrát za měsíc,“ uvádí Daria Zverevska, tisková mluvčí Pilulka.cz. Počet závislých je vyšší než těch na kokainu, pervitinu nebo heroinu.

Studie závislosti.
Studie závislosti. Zdroj: Pilulka.cz


„Já mám největší respekt právě k odvykání z léků. Tam je opravdu potřeba velká ostražitost, například ve srovnání s alkoholem. Ze znalosti řady výzkumů se jednoznačně ukazuje, že se nemá pospíchat. Udržitelnost výsledku se zvyšuje, když se odvykání protáhne na delší čas,“ říká ke složitosti léčby ředitel institutu Origanum a adiktolog Aleš Kuda.

V Česku zatím bohužel není žádný program prevence, jako je třeba u drog a alkoholu. Dle Kudy by pomohla kontrola předepsaných léčiv, případně regulace reklamy. Do prevence by také měly být zapojeny rodiny, aby nedocházelo k užívání před dětmi. Nadměrné užívání léků lze rozpoznat, bere-li je člověk déle nebo ve vyšších dávkách, než je doporučeno.

Domů
Sdílet
Diskuse