Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Karolína Fejtová
22. prosince 2023 11:41
Čas čtení 2:16

Střelba na filozofické fakultě: Jak se vyrovnat se stresem a kam se obrátit?

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Střelba na filozofické fakultě: Jak se vyrovnat se stresem a kam se obrátit?
Zdroj: TASR/AP

Čtvrteční střelba na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy otřásla celým Českem.

Pokud jsi byl*a událostí přímo zasažen*a anebo v tobě vyvolává nepříjemné pocity, můžeš požádat o psychologickou pomoc. Co dělat při šoku a kam se můžeš obrátit?

Jak se vyrovnat se stresovou situací?

Psycholog Jan Vojtko na platformě X sdílel několik tipů pro zvládání traumatu. Prvním z nich je omezení sledování traumatické události v médiích. „Nadměrné vystavení se obrazům znepokojivé události –⁠ například opakované sledování videoklipů na sociálních sítích nebo zpravodajských webech –⁠ může dokonce vyvolat traumatický stres u lidí, kterých se událost přímo nedotkla, nebo způsobit, že ti, kterých se týkala, budou znovu traumatizováni,“ napsal na platformu X. Doporučuje nesledovat zprávy buďto těsně před spaním, anebo si od nich dát úplnou pauzu klidně na několik dní.

Dalším tipem je přijetí svých pocitů. Šok, hněv nebo pocit viny jsou normální reakcí. „Tyto emoce jsou normální reakcí na ztrátu bezpečí a jistoty, která přichází v důsledku katastrofy. Přijmout tyto pocity a dovolit si cítit to, co cítíte, je nezbytné pro uzdravení,“ pokračuje Vojtko.

22. prosince 2023 8:20 Čas čtení 1:03 Střelba v Praze: Policie ztotožnila všechny oběti. Pisatele zvěrstev na internetu čeká trestní řízení (Aktualizováno) Střelba v Praze: Policie ztotožnila všechny oběti. Pisatele zvěrstev na internetu čeká trestní řízení (Aktualizováno)

Důležité je podle něj pohybovat se, dobře jíst a spát. Jednou z praktik vyrovnání se s traumatem mohou být také velká i malá vstřícná gesta vůči okolí, která pomáhají překonat pocity strachu a beznaděje. Můžeš darovat krev nebo jen odnést sousedovi nákup. Jednou z možností je také darování peněz zasaženým tragédií. Nadační fond Univerzity Karlovy otevřel sbírku na podporu rodin obětí, pedagogů a studentů zasažených střelbou na Filozofické fakultě UK.

Vojtko dále doporučuje promluvit si s ostatními, kterých se událost dotkla. Osobní kontakt s jinými lidmi je dle něj pro zotavení zásadní. Více se o vyrovnání s traumatem rozepsal ve svém příspěvku na platformě X.

Doporučení na vyrovnání se se stresovou situací sdílela i psycholožka krizového centra Dana Urb. „Přátelé, i když instinkty velí jinak, zvažte, kolik informací o dnešních událostech zkonzumujete. Úzkost nutí znova a znova sjíždět zprávy a tweety, ale rozjíždí stresovou reakci. Pocit tenze a třes těla jsou normální, ale hlásí čas se odepnout: klid, uzemnit se a alkohol spíš ne,“ napsala na platformu X. V příspěvku zároveň sdílela pět základních kroků pro zvládnutí našich emocí a reakcí ve stresu. 

Kam se obrátit?

Národní ústav duševního zdraví zveřejnil seznam psychologické pomoci přeživším, svědkům, příbuzným a dalším přímo i nepřímo zasaženým po střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Na místě je zajištěna akutní psychologická pomoc, zároveň tam funguje i tým posttraumatické péče. Fungují i různé krizové linky. Momentálně se můžeš obrátit na následující:

Krizová linka SPIS pro blízké a pozůstalé (Systém psychosociální intervenční služby): +420 227 272 225 –⁠ nonstop
Linka bezpečí pro studenty do 26 let: 116 11 –⁠ nonstop
Linka první psychické pomoci:116 123 – nonstop
Pražská linka důvěry:222 580 697 – nonstop
In IUSTITIA:+420 773 177 636 nebo +420 773 177 844 –⁠ do konce pátečního dne
Chatová podpora zajištěná centrem Carolina Univerzity Karlovy: www.centrumcarolina.cuni.cz/CC-379.html –⁠ do konce pátečního dne

Magistrát hlavního města Prahy ve spolupráci s Českým červeným křížem připravují speciální telefonickou linku krizové psychologické pomoci pro širší veřejnost.

Domů
Sdílet
Diskuse