Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
ČTK Ilona Hobzová
22. prosince 2023 10:11
Čas čtení 2:37

Silný vítr v Česku vyvrací stromy, bez proudu je 15 tisíc domácností. Tohle jsou aktuální výstrahy

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Silný vítr v Česku vyvrací stromy, bez proudu je 15 tisíc domácností. Tohle jsou aktuální výstrahy
Zdroj: Hasičský záchranný sbor

Silný vítr, který v Česku fouká od čtvrtečního odpoledne, přidělal práci zejména hasičům. Ti vyjíždějí především k popadaným větvím na silnicích a vyvráceným stromům.

Na dvou místech spadly také vánočně nazdobené stromy na náměstích. Hasiči zasahují také u utržených plechů ze střech a na některých místech kvůli vydatnému dešti pomáhají s odčerpáváním vody. V Česku zůstávalo ráno bez dodávek elektřiny 15 tisíc domácností. Vítr si zřejmě vyžádal jeden lidský život, na Havlíčkobrodsku spadl ve čtvrtek strom na auto, ve kterém zemřel řidič. Varování meteorologů před silným či velmi silným větrem platí do dnešní půlnoci.

Kromě větru dělal problémy také déšť a odtávající sníh. Ve čtvrtek odpoledne a večer dosáhly některé toky třetího stupně povodňové aktivity, jako třeba Labe ve Vestřevi, Žejbro v Rosicích a Mandava ve Varnsdorfu. V noci se odtávání sněhu zpomalilo a ustával také déšť, takže většina toků kulminovala a dnes ráno jsou většinou na poklesu, uvedli meteorologové. Za uplynulých 24 hodin spadlo podle nich v Česku 30 milimetrů srážek, na horách až 100 milimetrů. Nejvíce jich bylo v Krkonoších, Jizerských horách a Orlických horách.

V pátek ráno bylo v Česku bez dodávek elektřiny kolem 15 tisíc domácností. Nejvíc poruch je na západě a jihu Čech, vyplývá z údajů energetických firem. ČEZ eviduje 12 tisíc odběrných míst bez elektřiny, nejhorší situace je podle mluvčí Soni Holingerové na Chebsku, Domažlicku a Klatovsku. Nejhorší situace nastala ve čtvrtek ve 21:00, kdy ČEZ evidoval 80 tisíc domácností bez elektřiny a řešil 80 poruch na vysokém napětí.

29. dubna 2024 10:27 Čas čtení 0:38 Pozor na požáry. Meteorologové vydali novou výstrahu Pozor na požáry. Meteorologové vydali novou výstrahu

Řidič osobního auta zemřel ve čtvrtek odpoledne v katastru obce Skála na silnici první třídy 34. Strom spadl v souvislosti s povětrnostními podmínkami na silnici v lesním úseku. „Řidič vozidla utrpěl těžká zranění, kterým na místě podlehl,“ uvedla mluvčí policie Michaela Lébrová.

Výstrahy Českého hydrometeorologického ústavu (ke 22. prosinci, 9:35):

Výstraha před velmi silným větrem
Platnost: od 21. 12. 2023 14:00 do 23. 12. 2023 0:00
Pro kraje: Hlavní město Praha, Středočeský, Jihočeský, Plzeňský, Karlovarský, Ústecký, Liberecký, Královéhradecký, Pardubický, Vysočina

Výstraha před siným větrem
Platnost: od 21. 12. 2023 14:00 do 23. 12. 2023 0:00
Pro kraje: Jihomoravský (Blansko, Brno, Břeclav, Bučovice, Hodonín, Hustopeče, Ivančice, Kuřim, Kyjov, Mikulov, Pohořelice, Rosice, Slavkov u Brna, Šlapanice, Tišnov, Veselí nad Moravou, Vyškov, Židlochovice), Olomoucký (Hranice, Jeseník, Lipník nad Bečvou, Litovel, Mohelnice, Olomouc, Přerov, Šternberk, Šumperk, Uničov, Zábřeh), Zlínský, Moravskoslezský

Výstraha před povodňovou bdělostí
Platnost: od 21. 12. 2023 18:00 do odvolání
Pro kraje: Středočeský (Beroun, Hořovice, Příbram, Rakovník), Jihočeský (Blatná, České Budějovice, Český Krumlov, Jindřichův Hradec, Kaplice, Milevsko, Písek, Prachatice, Soběslav, Strakonice, Tábor, Trhové Sviny, Třeboň, Týn nad Vltavou, Vimperk, Vodňany), Plzeňský, Karlovarský, Ústecký (Bílina, Děčín, Chomutov, Kadaň, Litoměřice, Litvínov, Louny, Lovosice, Most, Podbořany, Teplice, Ústí nad Labem, Žatec), Liberecký (Česká Lípa, Frýdlant, Jablonec nad Nisou, Jilemnice, Liberec, Nový Bor, Semily, Tanvald, Železný Brod), Královéhradecký (Broumov, Dobruška, Dvůr Králové nad Labem, Hořice, Hradec Králové, Jaroměř, Jičín, Kostelec nad Orlicí, Náchod, Nová Paka, Nové Město nad Metují, Nový Bydžov, Rychnov nad Kněžnou, Vrchlabí), Pardubický (Hlinsko, Holice, Lanškroun, Pardubice, Přelouč, Vysoké Mýto), Olomoucký (Zábřeh)

Kompletní seznam výstrah najdeš na webu ČHMÚ.

Na Vysočině v noci na pátek kvůli větru padaly stromy a větve do silnic, hasiči měli skoro 60 výjezdů. K ránu byl přerušen provoz na železnici směrem na Tábor, kde okolo 5:00 do spadlého stromu najel osobní vlak v úseku mezi Horní Cerekví a Dobrou Vodou u Pelhřimova. Vlaky by tam podle webu Českých drah měly začít znovu jezdit okolo poledne.

23. dubna 2024 9:12 Čas čtení 5:39 Odmaturuj z matematiky: Tohle všechno bude v testu Odmaturuj z matematiky: Tohle všechno bude v testu

Hasiči na jihu Čech vyjížděli do rána ke 160 zásahům spojeným s následky silného větru. Nejvíce práce měli ve čtvrtek do půlnoci, uvedla ve zprávě mluvčí jihočeských hasičů Vendula Matějů. Nejčastěji odstraňovali popadané stromy. Na některých místech na jihu Čech musel být kvůli popadaným stromům na železnici na čas zastaven provoz vlaků.

Počet zásahů hasičů kvůli počasí zásadně vzrostl i ve středních Čechách. Od čtvrtečních 19:00 do dnešních 7:00 pomáhali ve více než 100 případech týkajících se počasí, dalších několik případů tvořily požáry a nehody.

Domů
Sdílet
Diskuse