Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ondřej Jarůšek
23. prosince 2023 v 14:18
Čas čtení 1:08

Světová média píší o státním smutku v Česku

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Světová média píší o státním smutku v Česku
Zdroj: Wikipedia/volně k užití

Česko si během soboty připomíná oběti čtvrteční střelby na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Státní smutek, který byl na sobotu vyhlášen, rezonuje i v zahraničních médiích.

Lidé po celém Česku uctili památku čtrnácti obětí, které si vyžádala čtvrteční střelba na pražské filozofické fakultě. V pravé poledne se rozezvonily zvony, lidé se zastavili a drželi minutu ticha. Zastavovalo se odbavování cestujících na pražském Letišti Václava Havla i obsluha v některých obchodech.

23. prosince 2023 v 10:36 Čas čtení 0:51 TMBK nevhodným obrázkem o střelbě ve škole pobouřil lidi na sociálních sítích. Po kritice se omluvil TMBK nevhodným obrázkem o střelbě ve škole pobouřil lidi na sociálních sítích. Po kritice se omluvil

Jeden z nejhorších útoků v Evropě

O smutečním dni informuje například britský deník The Guardian, který zmiňuje zádušní mši za oběti střelby, kterou sloužil pražský arcibiskup Jan Graubner v katedrále svatého Víta na Pražském hradě. Deník připomíná, že jde o jednu z nejhorších tragédií, jakou kdy Česko zažilo.

Na hlavní stránce svého webu informuje o státním smutku i stanice BBC, která zároveň zmiňuje, že se čtvrteční střelba řadí k nejsmrtelnějším útokům osamělého střelce v Evropě v tomto století.

Americká stanice CNN píše například i o obětech, které během útoku přišly o život. Jedním z nich byl například pedagog Jan Dlask, vyučující na oddělení finských studií Ústavu obecné lingvistiky. O dalších obětech a způsobu, jak pomoci pozůstalým, jsme psali více zde.

23. prosince 2023 v 11:36 Čas čtení 2:21 Těmto lidem vzal vrah v Praze život. Zapoj se do pomoci a přispěj pozůstalým ve sbírce Těmto lidem vzal vrah v Praze život. Zapoj se do pomoci a přispěj pozůstalým ve sbírce

Kam se obrátit pro pomoc?

Národní ústav duševního zdraví zveřejnil seznam psychologické pomoci přeživším, svědkům, příbuzným a dalším přímo i nepřímo zasaženým útokem na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Na místě je zajištěna akutní psychologická pomoc, zároveň tam funguje i tým posttraumatické péče. Fungují i různé krizové linky. Momentálně se můžeš obrátit na následující:

Krizová linka SPIS pro blízké a pozůstalé (Systém psychosociální intervenční služby): +420 227 272 225 –⁠ nonstop
Linka bezpečí pro studenty do 26 let: 116 11 –⁠ nonstop
Linka první psychické pomoci:116 123 – nonstop
Pražská linka důvěry:222 580 697 – nonstop
Linka pomoci obětem kriminality a domácího násilí: 116 006 – nonstop
Modrá linka: 731 197 477 nebo 608 902 410 – nonstop
Linka seniorů Elpida: 800 200 007 – i pro osoby v krizi zasažené touto událostí
Domů
Sdílet
Diskuse