Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Anna Vondráková
23. prosince 2023 v 11:36
Čas čtení 2:21

Těmto lidem vzal vrah v Praze život. Zapoj se do pomoci a přispěj pozůstalým ve sbírce

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Těmto lidem vzal vrah v Praze život. Zapoj se do pomoci a přispěj pozůstalým ve sbírce
Zdroj: Unsplash/David Monje/volně k použití

Česko dnes drží státní smutek v souvislosti se čtvrteční střelbou na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy, která si vyžádala čtrnáct obětí. Na sociálních sítích se objevují první informace a tváře těch, kterým vzal vrah život. Pozůstalým můžeš pomoct.

Jednou z obětí je ředitelka Ústavu hudební vědy FF UK Lenka Hlávková. „S hlubokou lítostí oznamujeme, že včerejší nadějeplné zprávy se bohužel nepotvrdily. Na základě ověřené informace od rodiny a s jejím svolením oznamujeme, že naše kolegyně a ředitelka Ústavu hudební vědy FF UK Lenka Hlávková včerejší útok nepřežila. Vyjadřujeme hlubokou soustrast všem pozůstalým, v první řadě rodině,“ informoval v pátek ústav, který vedla.

Lenka Hlávková.
Lenka Hlávková. Zdroj: Ústav hudební vědy FFUK

Dalším pedagogem, kterému se stal čtvrteční útok osudným, je Jan Dlask, vyučující na oddělení finských studií Ústavu obecné lingvistiky. O jeho smrti informoval jeho kamarád. „V této těžké chvíli myslíme hlavně na Honzovu maminku,“ dodal.

Jan Dlask.
Jan Dlask. Zdroj: X/ @GibisVB

Jednou z obětí z řad studentů je Lucie Špindlerová, korektorka Lidových novin a studentka prvního ročníku češtiny v komunikaci neslyšících. O jejím úmrtí informovala redakce na webu. „Vyjadřujeme hlubokou soustrast všem pozůstalým, především rodině. Je to pro nás nesmírně bolestná zpráva,“ uzavřela redakce v kondolenci. Upřímnou soustrast rodině vyjádřil i taneční soubor Pop Balet, ve kterém působila.

21. ledna 2024 v 16:00 Čas čtení 8:34 „Tady to bylo prostě čisté zlo. Nejhorší bylo ticho.“ Mluvili jsme s těmi, kteří zasahovali na filozofické fakultě „Tady to bylo prostě čisté zlo. Nejhorší bylo ticho.“ Mluvili jsme s těmi, kteří zasahovali na filozofické fakultě

O nadějnou sportovkyni přišel svět atletiky. Několikanásobná medailistka Klára Holcová studovala na fakultě archivnictví a bohemistiku. „Upřímnou soustrast a hodně sil na překonání této tragické události rodině i všem pozůstalým. Klára zůstane zapsaná nejen v historii celé české atletiky, ale zůstane především navždy v našich pamětích a srdcích,“ uvedl atletický oddíl Stará Boleslav. Soustrast vyjádřil i Český atletický svaz.

Čtvrteční událost nepřežila ani studentka komunikace neslyšících a členka evangelického společenství v Roztokách Magdaléna Křístková. „Majdu znají mnohé děti, které prošly tábornickým klubem Draci, i jejich rodiče. Spousta z vás ji zná ze školy, z masopustů a akcí Sdružení Roztoč, z potkávání v Roztokách. Radostná, milá a nesmírně schopná a činorodá Majda už mezi námi není a bude nám chybět. Upřímnou soustrast její rodině a všem jejím blízkým,“ napsala obec Roztoky na sociálních sítích. Vzpomínku na ni zveřejnil na sociální síti i evangelický sbor Roztoky.

Magdalena Křístková.
Magdalena Křístková. Zdroj: Facebook Roztoky

O smrti dalšího studenta komunikace neslyšících informoval na webu Nový PORG Praha. „V bolesti a hlubokém zármutku oznamujeme, že včerejší tragický útok na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy si vyžádal zraněné a oběti i v řadách novoporgovské komunity,“ píše. Jedna studentka byla těžce zraněná, jeden student nepřežil.

Sbor dobrovolných hasičů Velichovky informoval o smrti Anety Richterové. „Byla součástí každého z nás. Dovolte nám touto cestou vyjádřit slova lítosti, upřímné soustrasti a čest její památce. Anetka se zapsala do našich srdcí, ať už v našem hasičském kolektivu, nebo v tom kameneckém,“ uvedl sbor. Na síti Donio je přístupná sbírka na pomoc její rodině s vyrovnáním se s tragédií.

V době psaní článku přispěli lidé pozůstalým ve sbírce na Doniu zhruba 550 tisíc korun. Zapojit se do ní můžeš i ty.

Sbírku na pomoc rodinám obětí vyhlásil i Nadační fond Univerzity Karlovy. Vybralo se již přes 30 milionů korun. 

Článek průběžně doplníme o další příběhy, jakmile budou známy.

Kam se obrátit pro pomoc?

Národní ústav duševního zdraví zveřejnil seznam psychologické pomoci přeživším, svědkům, příbuzným a dalším přímo i nepřímo zasaženým útokem na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Na místě je zajištěna akutní psychologická pomoc, zároveň tam funguje i tým posttraumatické péče. Fungují i různé krizové linky. Momentálně se můžeš obrátit na následující:

Krizová linka SPIS pro blízké a pozůstalé (Systém psychosociální intervenční služby): +420 227 272 225 –⁠ nonstop
Linka bezpečí pro studenty do 26 let: 116 11 –⁠ nonstop
Linka první psychické pomoci:116 123 – nonstop
Pražská linka důvěry:222 580 697 – nonstop
Linka pomoci obětem kriminality a domácího násilí: 116 006 – nonstop
Modrá linka: 731 197 477 nebo 608 902 410 – nonstop
Linka seniorů Elpida: 800 200 007 – i pro osoby v krizi zasažené touto událostí
Domů
Sdílet
Diskuse