Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Karolína Fejtová
31. prosince 2023 16:59
Čas čtení 0:56

MAPA: Kde a kdy je nejvíc znečištěné prostředí od ohňostrojů?

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
MAPA: Kde a kdy je nejvíc znečištěné prostředí od ohňostrojů?
Zdroj: Unsplash/Arthur Chauvineau

Na Nový rok je do vzduchu vypálena spousta pyrotechniky. Města organizují velké ohňostroje a rodiny nebo přátelé společně odpalují petardy či menší pyrotechniku. Kde je nejvíc znečištěné prostředí a jaký má dopad na náš organismus?

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) přinesl odpovědi na otázky, které vyvstávají společně se začátkem nového roku a vypouštěním velkého množství ohňostrojů do ovzduší. Odpalování pyrotechniky s sebou přináší negativní dopady na planetu a na organismus. Jedním z nich je krátkodobé, ale výrazné znečištění ovzduší.

Kdy a kde je vliv ohňostrojů největší?

Nejhorší situace nastává mezi první a druhou hodinou ranní na Nový rok, poté co se znečištění způsobené vypuštěnou pyrotechnikou rozptýlí do okolí. Nejvíce znečištění se nachází v místech s hodně odpaly, obzvláště pokud se jedná o místa se špatným odvětráváním.

31. prosince 2023 12:10 Čas čtení 1:08 VIDEO: Reportér překvapil prodejkyni nelegální pyrotechniky. Nerozuměla české otázce, tak se zeptal vietnamsky VIDEO: Reportér překvapil prodejkyni nelegální pyrotechniky. Nerozuměla české otázce, tak se zeptal vietnamsky

Jaký mají ohňostroje vliv na zdraví?

U ohňostrojů jsou lidé vystaveni znečištění pouze krátkodobě, i tak ale může mít expozice velké důsledky, a to pokud se člověk například nachází velmi blízko. Nejrizikovější je toto období pro náchylné osoby, jako jsou osoby trpící chronickými dýchacími či kardiovaskulárními potížemi, malé děti nebo starší osoby. 

Pyrotechnika vypouští do vzduchu znečišťující látky jako prachové částice, vybrané kovy, draslík, síru, oxidy dusíku a podobně. Chceš zjistit, jaký je stav vzduchu ve tvém okolí? Zjistíš to na senzoru vzduchu tady. Mapa zaznamenává stav vzduchu v reálném čase z již 130 komunitních senzorů v Česku.

Domů
Sdílet
Diskuse