Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Karolína Fejtová
31. prosince 2023 12:10
Čas čtení 1:08

VIDEO: Reportér překvapil prodejkyni nelegální pyrotechniky. Nerozuměla české otázce, tak se zeptal vietnamsky

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
VIDEO: Reportér překvapil prodejkyni nelegální pyrotechniky. Nerozuměla české otázce, tak se zeptal vietnamsky
Zdroj: Pixabay/carmi_1601/na voľné použitie

Kontrola prodeje pyrotechniky na tržnici v Hatích jižně od Znojma odhalila zakázané výbušniny nebo neoznačenou pyrotechniku. Problém našla i ve způsobu skladování. Informaci přinesla Česká televize.

Při točení reportáže se Česká televize vydala na tržnici Hatě na hranici s Rakouskem, kde dělala kontrolu Česká obchodní inspekce a Úřad pro zkoušení zbraní a střeliva. Inspekce na místě odhalila hned několik problémů.

Příští rok jazyk vypiluju, reagoval reportér

Jedním z nich byl prodej zakázané pyrotechniky. Například k držení výbušnin s nejvyšším stupněm F4 člověk potřebuje průkaz, obchodník si ho při prodeji ale nevyžádal. Výbušniny s tímto stupněm se zároveň mohou prodávat pouze v kamenných obchodech.

Na dotaz reportéra České televize „Proč tady prodáváte nelegální pyrotechniku?“ vietnamská obchodnice odpověděla, že neumí česky. Reportér byl však připraven a otázku zopakoval znovu, tentokrát ve vietnamštině. Prodejkyně zopakovala, že nerozumí. Tato krátká interakce rozpoutala na internetu lavinu komentářů a pochval pro reportéra.

Dle lidí ovládajících vietnamštinu reportérovi však opravdu rozumět nebylo. Vietnamština je tónový jazyk, tudíž se nestačí jen naučit slova jako třeba v angličtině. Uživatel platformy X Tran Viet Anh na video reagoval slovy: „Hate to spoil the fun, ale bohužel mu nebylo rozumět. Slyšel jsem ‚tại sao‘ (= proč), pak ‚prodávat ohňostroj‘, ale tóny vedle jak ta jedle, bez kontextu bych nerozuměl a zbytku nerozumím vůbec. Na té paní je také vidět, jak nerozumí.“

3. května 2024 16:55 Čas čtení 1:36 Česká Wikipedie slaví narozeniny, je 28. nejobsáhlejší na světě. Co dalšího o ní (ne)víš? Česká Wikipedie slaví narozeniny, je 28. nejobsáhlejší na světě. Co dalšího o ní (ne)víš?

Reportér Šimon Švub do komentáře pod repost Čestmíra Strakatého napsal: „Snaha byla! Do příštího roku jazyk vypiluju a třeba mi už paní skutečně porozumí…“

Další problémy, které na tržnici kontrola nalezla, byly neoznačené výbušniny nebo skladování na dešti. Za takové prohřešky obchodníkům hrozí pokuty ve výši statisíců až milionů korun. Zabavit pyrotechniku či zavřít stánek inspekce nemůže.

Domů
Sdílet
Diskuse