Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Anna Peclová
18. ledna 2024 17:39
Čas čtení 0:42

Nejvíce diskriminovanou skupinou v Evropě jsou Romové. Jaké skupiny následují?

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Nejvíce diskriminovanou skupinou v Evropě jsou Romové. Jaké skupiny následují?
Zdroj: Pxfuel/volně k užití

Eurobarometr, který se zabývá postoji Evropanů k diskriminaci, obtěžování, rovnosti pohlaví a LGBTQ+ právům, zveřejnil nový průzkum. Vyplývá z něj, že více než polovina respondentů se domnívá, že je v jejich zemi rozšířená diskriminace.

Průzkum byl proveden mezi 26 404 občany EU a je součástí pravidelného monitorování veřejného mínění v EU, které provádí Evropská komise. Nejvíce je dle respondentů diskriminace rozšířená vůči Romům. Myslí si to 65 procent dotázaných. Zhruba pětina respondentů a respondentek průzkumu se v posledních 12 měsících cítila diskriminována nebo zažila obtěžování.

19. listopadu 2023 8:00 Čas čtení 0:22 KVÍZ: Jak se vyznáš v základních romských slovech a frázích? KVÍZ: Jak se vyznáš v základních romských slovech a frázích?

„Podle průzkumu se 65 procent respondentů domnívá, že v jejich zemi je rozšířená diskriminace na základě toho, že je člověk Rom, 61 procent na základě barvy pleti, 60 procent na základě etnického původu, 57 procent na základě genderové identity (být transgender) a 54 procent na základě sexuální orientace,“ shrnul výsledky server Romea.cz.

Výsledky výzkumu.
Výsledky výzkumu. Zdroj: Europa.eu

Jedinou výjimkou je diskriminace na základě náboženství nebo víry, která je nyní méně pravděpodobná, že bude vnímána jako rozšířená (42 procent) ve srovnání s rokem 2019 (o pět procentních bodů méně).

Výsledky poukazují na to, že je potřeba většího úsilí při integraci romské populace v zemích EU. Pouze čtvrtina respondentů si myslí, že jsou vynakládané snahy účinné. Názory se však v jednotlivých zemích výrazně liší. V Česku integraci za funkční považuje pouze 19 procent dotázaných.

Domů
Sdílet
Diskuse