Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Anna Peclová
19. ledna 2024 18:40
Čas čtení 0:55

„Praktiky podobné šmejdům.“ Web si účtuje provizi za pomoc s příspěvkem na bydlení, jde to přitom bezplatně

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
„Praktiky podobné šmejdům.“ Web si účtuje provizi za pomoc s příspěvkem na bydlení, jde to přitom bezplatně
Zdroj: Pixabay/volně k užití

Humanitární organizace Člověk v tísni objevila webové stránky, které nabízí zprostředkování žádosti o příspěvek na bydlení. Účtuje si za to odměnu v hodnotě desítek procent ze zisku. Řada institucí v Česku ale tuto službu nabízí bezplatně.

„Při naší běžné činnosti jsme narazili na nabídku webu dostupnyprispevek.cz, který nabízí poradenství vedoucí k získání příspěvku na bydlení, sociální podpory od státu. Naší pozornosti neušly obchodní podmínky, které počítají s provizí pro advokáta měsíčně i v desítkách procent z výše přiznaného příspěvku. Zaskočilo nás, že je něco takového možné,“ popsala vedoucí sociálních služeb Člověka v tísni Kateřina Dosoudilová.

17. ledna 2024 14:31 Čas čtení 0:45 Lidé se skládají na postřelenou Elišku. Vrah z fakulty ji zasáhl sedmkrát Lidé se skládají na postřelenou Elišku. Vrah z fakulty ji zasáhl sedmkrát

Zmiňovaný web slibuje, že pro zájemce vyřídí vše, co se týká příspěvku na bydlení, včetně zastoupení na úřadě. „Důležité je, že u nás nic neplatíte předem, pouze v případě schválení příspěvku si z něj bereme provizi,“ stojí dále na webu. Odměnu si pak účtují měsíčně dle výše přiznaného příspěvku – mnohdy i čtyři tisíce korun.

„Takové praktiky advokátů jsou podobné chování hyen nebo šmejdů nabízejících seniorům předražené hrnce, jen tady okousávají sociální dávky dezorientovaných občanů,“ řekl Jan Černý, ředitel Sociálních a vzdělávacích programů v ČR Člověka v tísni. Dodal, že existence takové praxe vysávající potřebným nemalé podíly ze sociálních dávek poukazuje mimo jiné na nesrozumitelnost a složitost systému sociálních příspěvků a dávek.

Organizace na situaci upozornila ministerstvo práce a sociálních věcí, které ji přislíbilo prověřit.

Člověk v tísni dále uvedl, že v Česku existuje celé spektrum služeb, které jsou placené z veřejných rozpočtů a poskytují obdobné poradenství pro klienty bezplatně. Fungují v rámci krajských sítí sociálních služeb nebo jako sociální služby s celorepublikovou působností. Schopni poradit jsou i pracovnice*pracovníci úřadů práce a výhledově i České pošty.

Domů
Sdílet
Diskuse