Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Anna Vondráková
24. ledna 2024 15:08
Čas čtení 0:50

Nesnášíš chození do školy? Výsledky nové studie možná změní tvůj názor

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Nesnášíš chození do školy? Výsledky nové studie možná změní tvůj názor
Zdroj: Pexels/Pixabay

Podle nové studie vědeckého týmu z Norska a USA může být nechození do školy stejně nebezpečné jako kouření nebo nadměrné pití alkoholu.

Na základě výzkumů, provedených ve vyspělých i rozvojových zemích, nám každý rok strávený ve vzdělávacím systému snižuje riziko úmrtí asi o dvě procenta. Lidé, kteří dosáhli vysokoškolského vzdělání, tak mají dle studie o 34 procent nižší riziko úmrtí než ti, kteří nedosáhli žádného formálního vzdělání.

23. ledna 2024 13:49 Čas čtení 0:43 Placení kartou jako minulost? Air Bank spouští svoji novinku Cvak Placení kartou jako minulost? Air Bank spouští svoji novinku Cvak

Naopak nedocházení do školy má na naše zdraví stejný efekt jako každodenní konzumace pěti a více alkoholických nápojů nebo kouření deseti a více cigaret denně po dobu deseti let. Ze studie tak vyplývá, že zvýšení věku, kdy lidé ukončují školní docházku, a rostoucí počet mladých lidí, kteří pokračují v dalším a vyšším vzdělávání, by mohly prodloužit budoucí délku života o několik let.

maturita, maturanti, škola
Zdroj: TASR/Erika Ďurčová

Vztah mezi vyšším vzděláním a lepším zdravotním stavem je známý, avšak jeho rozsah v celosvětovém měřítku nebyl dosud odhadován. Jedná se tak o první systematický přehled, který zkoumá význam délky školní docházky pro snížení úmrtnosti dospělých, jejíž přínosy se rozšiřují i do vyššího věku a jsou významné napříč pohlavími a ekonomickými podmínkami.

23. ledna 2024 15:21 Čas čtení 0:51 Známe 10 nejlepších měst na světě pro rok 2024. Podívej se, která to jsou Známe 10 nejlepších měst na světě pro rok 2024. Podívej se, která to jsou

Neil Davies, profesor lékařské statistiky na University College London, označil studii za působivé dílo, zároveň však upozornil na další nebezpečí. „Upřímně řečeno, vazby mezi vzděláním a úmrtností jsou tím nejmenším, co nás v souvislosti se zvýšenou mírou absence ve škole trápí – důsledky pro trh práce budou pravděpodobně horší,“ dodal ke studii.

Domů
Sdílet
Diskuse