Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Karolína Fejtová
23. ledna 2024 13:49
Čas čtení 0:43

Placení kartou jako minulost? Air Bank spouští svoji novinku Cvak

Kategorie:
Ekonomika
Uložit Uložené
Placení kartou jako minulost? Air Bank spouští svoji novinku Cvak
Zdroj: Air Bank / propagační materiál

Systém Cvak zjednoduší obchodníkům bezhotovostní platby. Místo terminálu budeš mobil přikládat k NFC kartě s čipem. Jak to bude fungovat?

Obchodníkovi stačí, aby měl mobilní aplikaci Cvak spárovanou se svým podnikatelským bankovním účtem a takzvanou NFC kartu neboli plastovou kartu s čipem o velikosti normální platební karty. Tu obdrží zdarma domů poštou. Karta je důležitá, protože slouží namísto klasického platebního terminálu. Její výhodou je, že nepotřebuje zapojení do elektřiny ani připojení k internetu a technickou montáž. Za používání Cvaku obchodníci zaplatí 0,8 procenta z každé transakce.

23. ledna 2024 10:36 Čas čtení 0:44 Nevíš, co studovat? V Praze začíná veletrh určený právě pro tebe Nevíš, co studovat? V Praze začíná veletrh určený právě pro tebe

Jak to bude fungovat? 

Obchodník zadá v aplikaci Cvak požadovanou částku a zákazník přiloží svůj telefon k NFC kartě. Na mobilu se mu objeví částka k zaplacení, kterou potvrdí, čímž peníze převede obchodníkovi. Ten v aplikaci vidí, jestli byla transakce provedena úspěšně, či nikoliv, a tak mají obě strany nad platbou kontrolu.

Jestli bude mít zákazník ve svém mobilu nainstalované mobilní bankovnictví, které aplikaci Cvak podporuje, tak platba proběhne z účtu na účet. Pokud jej mít nebude, tak se platba provede normálně přes Google Pay či Apple Pay. Systém Cvak je navržen tak, aby se k němu mohly přidat i další banky. Ještě tento rok se k řešení přidá mBank, Moneta Money Bank nebo Fio Banka.

Domů
Sdílet
Diskuse