Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Karolína Fejtová
31. ledna 2024 v 10:35
Čas čtení 0:57

Výběru střední školy zpětně lituje více než třetina studentů. Podle čeho se rozhodují?

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Výběru střední školy zpětně lituje více než třetina studentů. Podle čeho se rozhodují?
Zdroj: Freepik/volně k užití

Kam po základní škole? A jak si vybrat? To jsou otázky, které řeší v deváté třídě snad každý. Většina si pro radu chodí za rodiči nebo kamarády. I to je však zdrojem poloviny nespokojených studentů závěrečných ročníků středních škol.

Z průzkumu vyhotoveného zlínskou společností Trexima vyplývá, že téměř tři čtvrtiny žáků se o výběru střední školy radí se svou matkou, polovina s otcem a třetina se svými kamarády. Role rodičů byla od roku 2019 velice posílena. I ta však stojí za nespokojenými volbami středních škol. 

17. ledna 2024 v 6:40 Čas čtení 1:54 Přijímací zkouška 2024: Přinášíme kompletní přehled termínů, novinek a instrukcí Přijímací zkouška 2024: Přinášíme kompletní přehled termínů, novinek a instrukcí

Při volbě školy hraje u studentů roli spousta faktorů. Více než polovina z nich (56 procent) se rozhoduje na základě zájmů a koníčků, téměř třetina dá na doporučení rodiny a pro 24 procent lidí hraje roli blízkost školy k bydlišti anebo je ovlivnila akce dne otevřených dveří. Roli hraje také dobrý výdělek v oboru (19 procent) nebo doporučení kamarádů a kamarádek (12 procent).

„V posledních letech zaznamenáváme velmi pozitivní reakce z akcí na středních školách, jako jsou dny otevřených dveří a další,“ potvrdila Marta Müllerová z Centra kariérového poradenství Zlínského kraje.

Polovina žáků by volila jinak

Průzkum přinesl také ohlédnutí žáků posledních ročníků středních škol na jejich volbu v deváté třídě. Ukazuje se, že studium stejného oboru na jiné škole by volilo 13 procent žáků. Jiný obor by si vybralo 30 až 40 procent žáků. Stejnou školu a obor by si znovu vybrala necelá polovina dotázaných (47 procent).

Ti, kteří jsou se svou školou spokojeni, uvedli, že se předtím rozhodovali podle zájmu o obor, dnu otevřených dveří, znalosti školy, atraktivity oboru či budoucího finančního ohodnocení. Nespokojené žáky při jejich výběru ovlivnili především rodiče, širší rodina, kamarádi nebo dobrá dopravní dostupnost či blízkost školy.

Domů
Sdílet
Diskuse