Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Karolína Fejtová
17. ledna 2024 6:40
Čas čtení 1:54

Přijímací zkouška 2024: Přinášíme kompletní přehled termínů, novinek a instrukcí

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Přijímací zkouška 2024: Přinášíme kompletní přehled termínů, novinek a instrukcí
Zdroj: Freepik/@freepik/volně k užití

To nejdůležitější, co potřebuješ vědět k přijímacím zkouškám na střední školy. Kdy podat přihlášku?

Přijímací řízení na střední školy prochází digitalizací, se kterou se pojí hned několik změn. Žáci si budou moct podat tři přihlášky, prioritně seřadit vybrané školy a snadněji se dostat k informacím o přijetí.

Jak podat přihlášku?

Díky nové novele zákona existují od letošního roku už tři možnosti podání přihlášky. Buďto můžeš podat elektronickou přihlášku pomocí mobilního klíče eGovernmentu nebo Bankovní identity, zjednodušenou papírovou přihlášku vytištěnou z online systému, či zůstat u starého systému a podat papírovou přihlášku se všemi přílohami. Jak na to, ti ukážou tady.

Kdy podat přihlášku?

Pokud ses chtěl*a přihlásit na obor s talentovou zkouškou, tak jsi musel*a přihlášku podat do 30. listopadu minulého roku. Jestli ale chceš na jiné obory, tak můžeš přihlášky podávat od 1. do 20. února. Nezapomeň školy na přihlášce seřadit podle priority!

Kdy se konají přijímačky?

Přijímací řízení bude mít letos dva řádné termíny a dva náhradní termíny. Pozvánky k přijímacím zkouškám obdržíš mezi 15. a 30. březnem 2024. Tyto termíny slouží pro takzvané jednotné přijímací zkoušky. Termíny talentových zkoušek (umělecké zkoušky na konzervatoře nebo třeba na sportovní gymnázia) najdeš vypsané tady.

 1. termín2. termín1. náhradní termín2. náhradní termín
Čtyřleté a nástavbové obory 

12. dubna 2024 (pátek)

15. dubna 2024 (pondělí)29. dubna 2024 (pondělí)

30. dubna 2024 (úterý)

Šestiletá a osmiletá gymnázia16. dubna 2024 (úterý)17. dubna 2024 (středa)29. dubna 2024 (pondělí)30. dubna 2024 (úterý)

Co v přijímačkách bude a jak budou probíhat?

Jednotná přijímací zkouška se skládá ze dvou písemných testů, jeden z nich je z českého jazyka a literatury a druhý z matematiky. V testech můžeš získat maximálně 50 bodů. Minimální hranice pro přijetí není, záleží na každé ze škol. Na češtinu budeš mít 60 minut a na matematiku 70. Mezi povolené pomůcky patří modrá či černá propiska, u matematiky můžeš mít navíc i obyčejnou tužku a rýsovací potřeby.

Kdy budou výsledky?

Ředitel školy zveřejní výsledky přijímacího řízení 15. května 2024, a to jak na webu, tak v centrálním systému.

Co když se nikam nedostanu?

Pokud se nedostaneš na žádnou školu, kterou sis vybral*a, anebo na žádnou z těch, na které ses dostal*a, nechceš jít, tak se zúčastníš druhého kola. V tom můžeš podat tři až pět přihlášek. Ale pozor, pokud jsi v prvním kole nedělal*a jednotnou přijímací zkoušku, tak si nesmíš podat přihlášku k maturitnímu oboru, školy její výsledky totiž musí zohlednit. 

Zveřejnění seznamu škol, které budou vypisovat 2. kolo přijímacího řízení zároveň s počtem volné kapacity na škole19. května 2024
Podání přihlášek do 2. kolaOd 19. do 24. května 2024
Samotné školní přijímací zkoušky a talentové zkouškyOd 8. do 12. června 2024
Zveřejnění výsledků21. června 2024

Pokud ti to nevyjde ani v druhém kole, tak existuje i třetí kolo. To probíhá od 25. června, žádná data k němu nejsou známá, protože si je každá škola organizuje sama. Počet přihlášek je v tomto kole neomezený.

Domů
Sdílet
Diskuse