Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Ilona Hobzová
8. února 2024 13:35
Čas čtení 1:19

Experti varují před oblíbenou nákupní aplikací, pro některé mobily je prý bezpečnostním rizikem (Aktualizováno)

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Experti varují před oblíbenou nákupní aplikací, pro některé mobily je prý bezpečnostním rizikem (Aktualizováno)
Zdroj: Unsplash/John Tuesday/volně k užití

Nakupuješ na Temu? Možná by bylo dobře mít se na pozoru.

Aktualizováno 21. února - Ředitel výzkumné společnosti Grizzly Research Siegfried Eggert pro americkou stanici CNBC uvedl, že jeho společnost provedla hloubkovou analýzu původu aplikace a kódu Temu. Sdělil, že aplikace představuje pro zařízení se systémem Android bezpečnostní riziko, Temu dokonce označil jako nejnebezpečnější aplikaci pro širokou veřejnost.

Článek jsme aktualizovali o vyjádření Temu.

Čínské online tržiště Temu je podle společnosti ve skutečnosti sofistikovaný spyware, který krade osobní data uživatelů a uživatelek.

6. února 2024 13:30 Čas čtení 0:32 Českem se šíří další podvodné SMS zprávy. Takhle je rozeznáš Českem se šíří další podvodné SMS zprávy. Takhle je rozeznáš

„Lidé, kteří mají aplikaci nainstalovanou, odesílají na čínské servery kontakty ze svého telefonu, včetně adres nebo data narození, historii prohlížeče, odkazy na sociální sítě, informace o poloze a také data z mikrofonu,“ popsal server Letem světem Applem. Aplikace tedy odesílá na čínské servery ohromné množství informací, které pro svou funkci nepotřebuje.

Temu se u lidí těší velké oblibě, na Google Play má více než 100 milionů stažení. Podle výše zmíněného serveru je důvodem to, že na něm jde sehnat prakticky vše, co nabízí i podobné aplikace (Shein nebo Aliexpress), výhodou je však ještě nižší cena.

Po zveřejnění článku Refresher kontaktovali zástupci společnosti Temu a požádali o zveřejnění jejich vlastního prohlášení, reagujícího na výše uvedený text:

„V článku se uvádí, že data Temu jdou na čínský server, což není pravda. Informace jsou pro evropské uživatele ukládány v Evropském hospodářském prostoru (EHP). To si můžete ověřit na našich webových stránkách. (...) Tvrzení uvedená ve zprávě Grizzly Report jsou zcela nepodložená a vydaná malou společností, která na trhu působí krátce a nemá za sebou valné výsledky. Zpráva byla zveřejněna se záměrem vyvolat paniku a snížit ceny akcií, což firmě umožní profitovat z rozhodnutí o krátkém prodeji. Jejich motivy a neobvyklé jsou zcela zřejmé. Povzbuzuje nás, že většina investorů a spotřebitelů pochopila základní motivy a nepodložená obvinění prohlédla. Cena akcií mateřské společnosti Temu, PDD Holdings, od zveřejnění zprávy na začátku září vzrostla o více než 40 procent. Přestože zpráva byla zcela neopodstatněná, uvědomujeme si potřebu sdělovat uživatelům naše postupy v oblasti dat a bezpečnostní protokoly otevřeným a transparentním způsobem a podnikli jsme kroky ke zlepšení komunikace.“

Domů
Sdílet
Diskuse