Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Anna Vondráková
15. února 2024 16:21
Čas čtení 1:15

Nové varování před podvodníky. Dávej si obzvlášť pozor, pokud jsi klientem této banky

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Nové varování před podvodníky. Dávej si obzvlášť pozor, pokud jsi klientem této banky
Zdroj: Freepik/@ master1305/volně k užití

Internetoví podvodníci rádi využívají známé firmy, aby si získali důvěru těch, na které útočí. Rozeznat falešný e-mail od toho pravého je také čím dál těžší.

Často využívají stejný styl a grafiku. Na první pohled mají i stejnou adresu, ta je totiž často zamaskována. E-mailová schránka tak ukáže náhled adresy, který vypadá jako ten oficiální, pravé znění adresy se ukáže až po rozkliknutí. Na jeden z takových podvodných e-mailů, který vypadá jako od společnosti AirBank, upozornil na sociální síti X (dříve Twitter) uživatel Lukáš Vacek. Ten na svém profilu zveřejňuje velké množství příkladů různých podvodů, a to nejen e-mailových.

E-mail vypadá na první pohled velmi věrohodně a rozeznat, že jde o falešný, již není tak jednoduché jako dříve. Podvodníci se ve svých praktikách stále zlepšují. Odborníci z firmy ESET na dvojklik.cz především radí zachovat chladnou hlavu. Všechny informace je potřeba si ověřovat a nenechat se vyprovokovat k rychlé reakci.

2. prosince 2023 15:30 Čas čtení 0:31 KVÍZ: Dokážeš rozeznat scam? Není to tak jednoduché, jak se může zdát KVÍZ: Dokážeš rozeznat scam? Není to tak jednoduché, jak se může zdát

Pomoci nám může i čas odeslání e-mailu. Většina firem dodržuje základní pracovní dobu a není obvyklé, aby své klienty informovaly v noci. K dispozici jsou také různé bezpečnostní systémy, které mohou schránky pomoci zabezpečit. Většina antivirových systémů již v základní verzi obsahuje funkce antispam či antiphishing.

Phishing je typ kybernetického útoku pomocí technik sociálního inženýrství, kdy se útočník snaží získat důvěrná data oběti nebo spustit na zařízení oběti škodlivý kód. Nejčastěji probíhá phishingový útok pomocí podvodného e-mailu s žádostí o informace k platební kartě nebo přihlašovací údaje do internetového bankovnictví. Výjimkou ale není ani v chatovacích aplikacích a na sociálních sítích.

Pro co největší ochranu před útoky je ale nejdůležitější používat zdravý rozum. Pokud ti do e-mailu přijde nabídka, která zní až příliš dobře, pravděpodobně nebude pravdivá. Cílovou skupinou podvodníků jsou především starší lidé, kteří nejsou schopni dostatečně zdroje ověřovat, proto je vhodné se svými prarodiči a rodiči o těchto nástrahách mluvit, aby se dokázali podezřelým e-mailům sami bránit.

Domů
Sdílet
Diskuse