Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
TASR
16. února 2024 v 9:00
Čas čtení 0:53

Další země EU legalizovala manželství párů stejného pohlaví. Hlasovala také pro adopci dětí

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené

Řecko legalizovalo manželství a adopce dětí páry stejného pohlaví.

Řecký parlament ve čtvrtek uzákonil občanské sňatky osob stejného pohlaví a adopce stejnopohlavními páry. Řecko se tak stalo první pravoslavnou zemí, která k tomuto kroku přistoupila, a to i přes odpor tamních církevních představitelů.

Pro zákon předložený středopravicovou vládou řeckého premiéra Kyriakose Mitsotakise hlasovala ve čtvrtek pozdě večer po dvoudenní rozpravě většina – 176 ze 245 poslanců z různých politických skupin. Proti bylo 76 poslanců, dva se zdrželi hlasování a 46 jich chybělo.

Nový zákon uznává rodičovská práva párů stejného pohlaví, ale neumožňuje homosexuálům získat v Řecku biologické děti prostřednictvím náhradních matek. Tato možnost je v současnosti v zemi dostupná pro ženy, které ze zdravotních důvodů nemohou mít vlastní potomky.

Sám Mitsotakis označil přijetí zákona za milník v oblasti lidských práv. Představitelé církve v zemi se zaměřili na kritiku důsledků návrhu zákona pro tradiční rodinné hodnoty a tvrdili, že případné právní problémy vyplývající z reformy by mohly v budoucnu vést k rozšíření možnosti náhradního mateřství i na homosexuální páry.

Většina Řeků se zákonem souhlasí

Průzkumy veřejného mínění ukázaly, že Řekové tuto reformu podporují těsnou většinou.

Příznivci reformního zákona mávající duhovými transparenty i jeho odpůrci s ikonami uspořádali ve čtvrtek před budovou parlamentu v Athénách samostatná menší pokojná shromáždění.

„Lidé, kteří byli dosud neviditelní, se konečně stanou viditelnými kolem nás. A mnoho dětí konečně najde své legitimní místo mezi nimi,“ řekl premiér Mitsotakis poslancům před hlasováním.

Ilustrační foto.
Ilustrační foto. Zdroj: Pexels
Domů
Sdílet
Diskuse