Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher News Česko
Otevřít v aplikaci RNews
Stáhnout
X
Anna Vondráková
28. února 2024 15:10
Čas čtení 0:43

Do Evropy dorazí saharský prach. Oblohu zabarví do žluta, může způsobit i zdravotní problémy

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Do Evropy dorazí saharský prach. Oblohu zabarví do žluta, může způsobit i zdravotní problémy
Zdroj: TASR/AP/Urs Flueeler

Jarní počasí s sebou přinese i prach ze severní Afriky. Ten může ulpívat na povrchu či působit komplikace lidem se zdravotními problémy.

Prach se k nám začne dostávat během středy, nejsilnější koncentraci můžeme očekávat až během pátku a soboty. O víkendu navíc můžeme očekávat déšť, a tak se na zem kromě vody dostanou právě i částice prachu a písku. Ty mohou následně zůstávat na površích, jako jsou kapoty aut či parapety.

27. února 2024 12:30 Čas čtení 0:39 Jak bude v roce 2090? Unikátní český web předpovídá klimatické změny do konce století Jak bude v roce 2090? Unikátní český web předpovídá klimatické změny do konce století

Ačkoliv mají prachové částice v atmosféře několik důležitých funkcí, mohou působit problémy lidem, kteří mají astma nebo plicní onemocnění. Jinak však pomáhají v rozptýlení slunečního záření a podílejí se na kondenzaci vodní páry, ze které vznikají oblaka.

Saharský prach není ve střední Evropě příliš výjimečný. Podle meteocentra k němu dochází, když je velké množství prachu rozvířeno písečnou bouří při tlakové níži. Ta ho pak přenáší na velké vzdálenosti směrem na sever. Roku 2021 se tak například v Pyrenejích objevil napadlý sníh s oranžovo-růžovým zabarvením.

Domů
Sdílet
Diskuse