Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Vincenc Novák
8. března 2024 16:50
Čas čtení 0:56

Přelomový objev mimo Sluneční soustavu? Vzdálenou planetu možná pokrývá hluboký oceán

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Přelomový objev mimo Sluneční soustavu? Vzdálenou planetu možná pokrývá hluboký oceán
Zdroj: NASA

Americká společnost NASA objevila prostřednictvím Webbova teleskopu vzdálenou planetu, kterou by měl pokrývat hluboký oceán. Planeta představuje důležitý objev v rámci hledání vhodných podmínek pro život mimo Sluneční soustavu.

Nově objevená planeta s označením TOI-270 d se nachází ve vzdálenosti asi 70 světelných let od Země. Oproti naší planetě má dvojnásobnou velikost a na základě pozorování byly v její atmosféře odhaleny chemické stopy metanu a oxidu uhličitého. Tato chemická směs napovídá, že by celý povrch planety mohl pokrývat oceán, informuje deník The Guardian

7. března 2024 13:33 Čas čtení 0:42 Jih Čech zasáhlo zemětřesení. Lidé cítili i otřesy Jih Čech zasáhlo zemětřesení. Lidé cítili i otřesy

„Oceán by mohl mít teplotu až 100 stupňů nebo více,“ řekl deníku profesor Nikku Madhusudhan, který v rámci výzkumu vedl analýzu. Podle něj by oceán na povrchu mohl být díky vysokému atmosférickému tlaku tekutý i při takto vysokých teplotách. Není však jasné, zda by v něm mohly panovat podmínky vhodné pro život. 

Obrovská hloubka oceánu

Podmínky na nově objevené planetě se však od těch na Zemi zásadně liší. TOI-270 d totiž okolo své hvězdy nerotuje, ale polovina jejího povrchu je od ní trvale odvrácena. To znamená, že velká část planety je trvale ponořena v hluboké tmě. „Oceán by byl na denní straně extrémně horký. Na noční straně by mohly být potenciálně obyvatelné podmínky,“ doplňuje Madhusudhan. Hloubka oceánu by podle vědců mohla činit desítky až stovky kilometrů. 

6. března 2024 17:35 Čas čtení 0:46 Kometa je k vidění jednou za 70 let, teď možná půjde spatřit pouhým okem. Kdy máš šanci? Kometa je k vidění jednou za 70 let, teď možná půjde spatřit pouhým okem. Kdy máš šanci?

Teorii o hlubokém oceánu však zpochybňuje profesor Björn Benneke z montrealské univerzity. Podle něj na planetě panují příliš vysoké teploty na to, aby byla voda v oceánech kapalná, v atmosféře se také nachází velké množství vodní páry. Tamní teploty podle jeho pozorování dosahují až 4000 stupňů, což je stav, kdy se rozdíl mezi kapalinou a plynem stírá.

Domů
Sdílet
Diskuse