Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher News Česko
Otevřít v aplikaci RNews
Stáhnout
X
Anna Vondráková
7. března 2024 13:33
Čas čtení 0:42

Jih Čech zasáhlo zemětřesení. Lidé cítili i otřesy

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Jih Čech zasáhlo zemětřesení. Lidé cítili i otřesy
Zdroj: Pexels/ Pixabay/ volně k užití

Nečekaný geologický jev zaskočil obyvatele jižních Čech. Zemětřesení se silou magnitudy přes tři stupně lidé zaznamenali v podobě otřesů a dunění.

Epicentrum se nacházelo v obci Mirotice blízko Písku v hloubce 13 kilometrů. Otřesy cítili i například obyvatelé Strakonic, Libětic a na Klatovsku. Svědci událost popisují jako průjezd těžkého kamionu nebo jiné techniky. Doprovázely ji i zvukové efekty, někteří se obávali, že došlo k výbuchu.

7. března 2024 12:01 Čas čtení 0:49 Tohle jsou nejnebezpečnější země v Evropě. Kolikáté skončilo Česko? Tohle jsou nejnebezpečnější země v Evropě. Kolikáté skončilo Česko?

„Byl jsem v kanceláři dílny. Najednou to zadunělo, tak jsem se šel podívat na dílnu, jestli se nestal nějaký problém. Všichni jenom koukali z okna, co se stalo, protože se zatřásl celý barák. Bylo to, jako kdyby hodně těžká technika, která tu ale nebyla, jezdila u baráku. Nic nám nespadlo, jenom to dunělo,“ popsal serveru iDNES.cz Josef Hlavenka.

Podle Jany Bartizalové z týmu geofyzikální observatoře v Kašperských Horách na Klatovsku bude přesný průběh zemětřesení znám až zítra ze záznamu. Síla zemětřesení měla přesáhnout sílu magnitudy tři, jednalo se tedy o malé zemětřesení, které je označováno jako „často pocititelné, ale nezpůsobující škody“. Odhadem je podobných zemětřesení zaznamenáno 49 tisíc ročně.

Domů
Sdílet
Diskuse