Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Anna Vondráková
21. března 2024 17:20
Čas čtení 1:01

Rusko se chystá napadnout NATO. Útok může přijít dříve, než všichni čekali, varují američtí analytici

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Rusko se chystá napadnout NATO. Útok může přijít dříve, než všichni čekali, varují američtí analytici
Zdroj: TASR/AP/Vladimir Smirnov, Sputnik, Kremlin Pool Photo

Putin se prý nechystá zaútočit bezprostředně, ale konflikt by mohl přijít v následujících třech letech. Naznačuje to několik finančních, ekonomických a vojenských ukazatelů.

O situaci informoval americký Institut pro studium války (ISW). Ve své analýze poukazuje například na to, že se Vladimir Putin v úterý po svém znovuzvolení sešel s představiteli frakcí ruské Státní dumy a popsal priority pro své nadcházející prezidentské období.

13. března 2024 16:18 Čas čtení 0:46 Rusko posílá vojáky k hranicím s Finskem. Putin připomněl, že disponuje zbraněmi hromadného ničení Rusko posílá vojáky k hranicím s Finskem. Putin připomněl, že disponuje zbraněmi hromadného ničení

Rusku navíc momentálně nehrozí žádná větší finanční krize. To, že se zemi momentálně daří, naznačuje i fakt, že za minulý rok zaznamenala nejvyšší růst hodnoty hrubého domácího produktu ze všech zemí G7. Putin navíc pokračuje ve snaze obejít mezinárodní sankce a dle Mezinárodního měnového fondu by HDP v Rusku mohlo vzrůst o více než dvě a půl procenta.

To, jak rychle Rusko zaútočí, momentálně závisí na tom, jak velkou část finančních zdrojů bude Putin ochoten věnovat na vojenské úsilí. Podle ISW je však zřejmé, že vzhledem k oznámení o rozšíření armády a snaze stabilizovat domácí politiku se Rusko připravuje na rozsáhlejší vojenský konflikt s NATO, a nikoliv jen na pokračování konfliktu na Ukrajině.

Již v minulosti několik světových lídrů varovalo před tím, že by Putin mohl připravovat rozsáhlejší útok. V rozhovoru pro Der Tagesspiegel například německý ministr obrany Boris Pistorius podotkl, že by Rusko mohlo napadnout jednu ze zemí NATO v horizontu pěti až osmi let. Před podobným útokem varovala i estonská premiérka Kaja Kallas pro deník The Times, která horizont zkrátila na tři až pět let, upozornila však, že záleží na tom, jak jednotné budou země v postoji k Ukrajině. Nová analýza ISW však všechny předchozí odhady ještě předběhla a mluví o tom, že Putin by mohl být schopen NATO napadnout již v roce 2026 nebo 2027.

Domů
Sdílet
Diskuse