Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Anna Vondráková
14. dubna 2024 17:10
Čas čtení 1:07

Výpověď e-mailem a kratší výpovědní lhůta? Firmy v Česku se budou moct rychleji zbavovat zaměstnanců

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Výpověď e-mailem a kratší výpovědní lhůta? Firmy v Česku se budou moct rychleji zbavovat zaměstnanců
Zdroj: Unsplash / Nubelson Fernandes / volně k užiít

Prodloužení zkušební a naopak zkrácení výpovědní doby. Novela zákoníku práce by měla pomoci zaměstnavatelům rozpohybovat trh práce.

Podle ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky (KDU-ČSL) tak dochází k brzdění růstu větších firem, chce jim tedy usnadnit propouštění zaměstnanců. Jednou ze změn by měla být možnost podat výpověď elektronicky. „Esemeskou to určitě nepůjde, ale bude to na základě komunikace, která bude definovaná v pracovní smlouvě. Můžou se dohodnout na e-mailu nebo na datové schránce,“ upřesnil v rozhovoru pro SZ Byznys Jurečka.

Zkrácení výpovědní lhůty a omezení dávek 

Ohledně výpovědí poté plánuje ještě další novinku. V případě porušení pracovní kázně by došlo ke zkrácení výpovědní lhůty na polovinu, tedy na jeden měsíc. Naopak uvedl, že možnost výpovědi bez udání důvodu, kterou navrhoval premiér Petr Fiala (ODS), nezvažuje. Není to pro něj prý tématem.

V čem se naopak koalice podle Jurečky shodne, je prodloužení zkušební doby. Ta by se u běžných pozic měla zvýšit na čtyři měsíce a u vedoucích na osm. Firmy totiž podle něj potřebují více času na to, aby poznaly, kdo je schopný na pozici nastoupit trvale.

Marian Jurečka
Zdroj: Úřad vlády ČR

Změny zatím kritizují především odbory, podle nichž zkrácením výpovědní lhůty zaměstnanci přijdou o část plánovaných příjmů a naopak prodloužením zkušební lhůty dá stát firmám více času na to, aby mohly zaměstnance vyhodit bez udání důvodu.

29. dubna 2024 10:27 Čas čtení 0:38 Pozor na požáry. Meteorologové vydali novou výstrahu Pozor na požáry. Meteorologové vydali novou výstrahu

Další novinkou by také mělo být omezení pracovních dávek. Podle Jurečky by mělo být normální najít si nové místo do šesti měsíců po ztrátě zaměstnání. „Počítáme s prvními šesti měsíci, po kterých nastane výrazný zlom a změna přístupu státu. Tam už bude velmi jasný pokles sociální podpory, i té tzv. dávkové.“ Cílem změny má být zamezení „švejkování“ s dávkami. „Pokud ten člověk nechce spolupracovat, nechce směřovat zpátky do práce, živit se vlastníma rukama, tak už tam nemůže být taková podpora, jaká je třeba dnes,“ dodal.

Domů
Sdílet
Diskuse