Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vincenc Novák
24. dubna 2024 17:31
Čas čtení 1:01

Ostudný vepřín nahradilo pietní místo. Takto vypadalo otevření nového památníku Romů a Sintů

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Ostudný vepřín nahradilo pietní místo. Takto vypadalo otevření nového památníku Romů a Sintů
Zdroj: Muzeum romské kultury/se svolením

Na místě bývalého koncentračního tábora v Letech u Písku se v úterý konalo slavnostní otevření památníku Romů a Sintů. Akce se zúčastnil premiér Petr Fiala (ODS) i prezident Petr Pavel.

Památník bude sloužit jako připomínka stovek lidí, kteří na místě během druhé světové války zemřeli. Součástí nové budovy je stálá muzejní expozice, která obsahuje mimo jiné vzpomínky pamětníků v audiovizuální podobě. V areálu se nachází také stezka paměti, díky níž se návštěvníci budou moci seznámit se jmény obětí. 

24. dubna 2024 14:14 Čas čtení 1:49 Čech s ALS měl podstoupit asistovanou sebevraždu. Těsně před odjezdem si to s manželkou rozmysleli Čech s ALS měl podstoupit asistovanou sebevraždu. Těsně před odjezdem si to s manželkou rozmysleli

„I dnes je nutné si připomínat, co se zde dělo. Je to varování, kam až lidé mohou zajít,“ řekl v projevu prezident Petr Pavel, který se slavnostního otevření zúčastnil 30 let od chvíle, kdy jeho předchůdce Václav Havel na stejném místě odhalil malý skromný památník. 

Akce se zúčastnil také ministr kultury Martin Baxa (ODS), ministr zahraničních věcí Jan Lipavský (Piráti), velvyslanec USA Bijan Sabet, velvyslanec SRN Andreas Künne, státní tajemnice Norského království Maria Varteressian i zástupci velvyslanectví Kanady, Francie, Estonska aj. Svá slova pronesli také zástupci romských komunit a potomků přeživších letského tábora Jozef Miker, Jana Kokyová, Zdeněk Serinek, André Raatzsch a Rudolf Murka.

Výstavba památníku vyšla na 102 milionů korun a trvala necelé dva roky. Veřejnost bude moci místo poprvé navštívit 12. května, kdy se v místě koná tradiční pietní akt. 

7. dubna 2024 13:30 Čas čtení 5:18 Miroslav pracuje čtyři roky uprostřed brněnského Cejlu. „Romové jsou nuceni pracovat načerno, bydlí kvůli tomu nedůstojně,“ říká Miroslav pracuje čtyři roky uprostřed brněnského Cejlu. „Romové jsou nuceni pracovat načerno, bydlí kvůli tomu nedůstojně,“ říká

„Památník má návštěvníkům především sdělit to, že Romové se stali oběťmi holocaustu v době druhé světové války a že tato genocida probíhala z důvodů rasových, biologických. To stále mnozí v naší společnosti odmítají přijmout,“ uvedla pro ČT24 ředitelka Muzea romské kultury Jana Horváthová. 

Koncentračním táborem mezi lety 1942 až 1943 prošlo 1308 příslušníků romské národnosti, mezi nimi ženy, muži i děti. Na místě zemřelo nejméně 335 osob, dalších pět stovek z nich našlo smrt v koncentračním táboře v Osvětimi. 

Muzeum romské kultury, Lety u PískuMuzeum romské kultury, Lety u PískuMuzeum romské kultury, Lety u PískuMuzeum romské kultury, Lety u Písku
Zobrazit galerii
(7)
Zpět
Sdílet
Diskuse