Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Anna-Marie Hanzlíková
2. května 2024 15:42
Čas čtení 0:57

Sdílíš děti online? Riskuješ sexuální zneužití fotek, ukázala studie

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Sdílíš děti online? Riskuješ sexuální zneužití fotek, ukázala studie
Zdroj: Pexels/Julia M Cameron /volně k užití

Studii vypracovala australská vláda. Odhalila, že až sedm procent lidí, kteří postují děti online, dostává žádosti o zneužívající materiál.

Na studii upozornil The Guardian. Šetření ukázalo, že ti, kteří sdílí své děti, čemuž se přezdívá také sharenting (z anglického share neboli sdílet a parenting neboli rodičovství), pravděpodobněji obdrží zprávy, ve kterých jim někdo nabídne peníze za sexuálně explicitní fotky jejich dětí.

30. dubna 2024 8:04 Čas čtení 0:39 RegioJet otevřel nejluxusnější lounge v Česku. Nabídne kávu i zmrzlinu zdarma RegioJet otevřel nejluxusnější lounge v Česku. Nabídne kávu i zmrzlinu zdarma

Netýká se to ale jen rodičů, predátoři hojně využívají také seznamovacích aplikací, kde by se děti mohly pohybovat, a také kontaktují lidi, u kterých vědí, že s dětmi pracují, znají je a mají s nimi kontakt.

Výzkumníci*výzkumnice také volají po osvětě. „Vzhledem k tomu, že se stalo běžnou praxí, že rodiče sdílejí fotografie svých dětí na internetu, je zapotřebí soustředěného vzdělávacího úsilí, které by varovalo nejen rodiče a opatrovníky, ale všechny, kteří přicházejí do styku s dětmi, před možnými škodami spojenými s veřejným sdílením fotografií nebo informací o dětech na internetu,“ varují ve zmíněné studii.

Na sociálních sítích, jako je Facebook, Instagram nebo TikTok, je sexuálně explicitní obsah zakázán, ale problematické je podle nich i pouhé zveřejňování fotek dětí. Zmíněného průzkumu se zúčastnilo 4 011 Australanů*Australanek, žádost o sexuální obsah dětí dostalo 111 z nich, z toho 60 osob dostalo otázky sexuální povahy týkající se dětí, které znají. Na 38 osob byl vyvíjen nátlak, aby poskytly sexuální snímky dětí, které znají, 40 osob bylo o takové snímky požádáno a 44 osobám byla za tyto snímky nabídnuta platba.

Řešením pro rodiče a blízké může být takové zveřejňování, které opravdu vidí jen rodina a přátelé, tedy omezený okruh lidí.

Domů
Sdílet
Diskuse