Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Anna Vondráková
10. května 2024 7:13
Čas čtení 0:58

Vznikla nová ženská iniciativa. Chce dostupnější a levnější interrupce v Evropě

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Vznikla nová ženská iniciativa. Chce dostupnější a levnější interrupce v Evropě
Zdroj: TASR/AP

Cílem je získat milion podpisů, pak se návrhem bude muset zabývat Evropská komise.

Kampaň „Můj hlas, moje volba: pro bezpečné a dostupné interrupce“ vznikla před týdnem a připojilo se k ní už více než 100 tisíc osob. „To, že jsou u nás interrupce legální, neznamená, že jsou dostupné,“ upozornila předsedkyně za Českou ženskou lobby Marta Smolíková. Nedostatečná dostupnost potratů tak může vážně ohrozit zdraví žen. Ty se totiž v případě, že nemají přístup k lékařské péči, rozhodnou pro jiné a často nebezpečné provedení interrupce.

9. května 2024 7:03 Čas čtení 0:42 Pozor na tuto kosmetiku, varují hygienici. Obsahuje nebezpečné chemikálie Pozor na tuto kosmetiku, varují hygienici. Obsahuje nebezpečné chemikálie

V Česku je zatím jedním z hlavních problémů cena. Interrupce po osmém týdnu těhotenství u nás stojí 30 procent minimální mzdy. Pro mnohé tak může být nedosažitelná. „Navíc v Česku, na rozdíl od jiných zemí, jako je například Německo, není možné, aby tyto náklady byly hrazeny ze zdravotního pojištění nebo za pomoci nevládních organizací,“ vysvětluje Jolanta Nowaczyk z ASAP.

Iniciativa se však soustředí na celou Evropskou unii, v některých zemích totiž stále více sílí tendence, které omezují reprodukční práva žen. „Zdůrazňujeme solidaritu se všemi ženami v EU a požadujeme dostupnější interrupce,“ uvedla Marta Machałowska z Ciocia Czesia.

Například u nás je stále problém s prováděním potratů u žen s cizím občanstvím. Report ASAP ukázal, že 41 procent českých nemocnic neposkytuje interrupce cizinkám bez trvalého pobytu a 12 procent si není jisto, jak postupovat. Do Česka přitom míří i obyvatelky Polska, které kvůli zdravotní péči musí vycestovávat.

Výzva usiluje, aby Evropská komise předložila návrh na poskytnutí finanční podpory členským státům, aby mohly zajistit interrupce zdarma i pro občany Evropy, kteří stále nemají přístup k bezpečným interrupcím.

Domů
Sdílet
Diskuse