Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Anna Vondráková
13. května 2024 v 16:00
Čas čtení 1:54

Frekvence sexuálních aktivit Čechů a Češek klesá. Co dalšího ukázal unikátní průzkum?

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Frekvence sexuálních aktivit Čechů a Češek klesá. Co dalšího ukázal unikátní průzkum?
Zdroj: Pexels/cottonbro/volně k použití

Průzkum CZECHSEX jako první v Česku respektuje mezinárodní doporučení metodiky provedení reprezentativních výzkumů sexuality a genderu.

„Průměrný věk prvního sexu u žen je 17,46, u mužů je to průměrně 18,33,“ uvedla Kateřina Klapilová, vedoucí Centra pro sexuální zdraví a intervence NUDZ a hlavní metodička průzkumu CZECHSEX. Obecně jsou podle výsledků výzkumu Češi a Češky se svým sexuálním životem spokojeni, před masturbací preferují partnerské sexuální aktivity. 

13. května 2024 v 10:40 Čas čtení 1:00 Důchod ve výši 25 tisíc má v Česku téměř 13 procent lidí. Jak na něj dosáhnout? Důchod ve výši 25 tisíc má v Česku téměř 13 procent lidí. Jak na něj dosáhnout?

Celkem 5,93 procenta žen a 8,43 procenta mužů pak nikdy nemělo sex. Ve věkové kategorii 18–25 let jde poté o bezmála třetinu žen a nadpoloviční většinu mužů. V posledním roce uvádějí ženy i muži frekvenci sexu obvykle jednou či několikrát za měsíc. U lidí, kteří měli v době sběru dlouhodobý partnerský vztah, byla frekvence sexu s partnerem za měsíc průměrně 5,72krát u mužů a 5,63krát u žen.

Sexuální dysfunkce

„Sexuální potíže nejsou výjimečnou záležitostí ani u žen, ani u mužů – nejčastěji se u žen někdy v životě objevila snížená sexuální touha (44,8 procenta) nebo potíže s dosažením orgasmu (44,6 procenta),“ upozornil Libor Zámečník, přednosta Sexuologického ústavu 1. LF UK a VFN. U můžu se poté nejčastěji objevují problémy s erekcí (26,1 procenta) a předčasná (24,6 procenta) či opožděná ejakulace (23 procent).

Seznamování a počet sexuálních partnerů

„Lidé se nejčastěji seznamují přes přátele (29,6 procenta), v práci nebo ve škole (20 procent) či v rámci společenských aktivit (17,5 procenta),“ sdělila zakladatelka institutu Moderní láska Markéta Šetinová. Podle dat se také stále více přesouvají na internet. V Česku se takto seznámilo přibližně 13,4 procenta párů. Nejčastěji jde o mladší generace.

13. května 2024 v 12:30 Čas čtení 1:12 Samosběr jahod 2024: Víme, kde už se sbírá a kolik zaplatíš Samosběr jahod 2024: Víme, kde už se sbírá a kolik zaplatíš

Za celý život pak mají ženy lehce přes osm a půl sexuálních partnerů, muži pak o tři více. Menší hodnoty vykazují ženy dlouhodobě, je však vidět i proměna trendu. „Zejména ženy v našem průzkumu udávají více sexuálních partnerů než v minulých letech, což může být dáno zvýšením tolerance společnosti k tématu ženské sexuality,“ dodala Šetinová.

Sexuální násilí

Šokující jsou však data ohledně sexuálního násilí. Podle průzkumu bylo k sexuálním aktivitám někdy v životě donuceno 16,8 procenta žen a 4,9 procenta mužů. V přepočtu na počet obyvatel jde o 896 720 žen a 254 141 mužů. Téměř 30 procent žen a 17 procent mužů pak má zkušenost s nevyžádaným kontaktem se sexuálním záměrem (jedná se například o osahávání).

násilí, sexuální násilí
Zdroj: Flickr/European Parliament/volně k užití

„K nejvíce alarmujícím výsledkům patří to, že oběti v drtivé většině případů sexuální obtěžování a znásilnění nenahlašují na policii. V našem vzorku uvedlo 93,1 procenta žen a 98 procent mužů, že situaci nenahlásilo,“ upozornila Klapilová.

LGBTQ+

Podle průzkumu žije v Česku asi 736 230 lidí s jinou než heterosexuální orientací, jde asi o sedm procent obyvatel. Nejčastěji se jedná o bisexualitu/pansexualitu, týká se asi 3,2 procenta lidí. Druhou nejpočetnější skupinou jsou gayové, kterých jsou asi dvě procenta, leseb je pak podle zprávy 0,6 procenta.

13. května 2024 v 13:45 Čas čtení 0:39 Moderátorce Petře Svoboda tragicky zahynul manžel. Na kole nedostal přednost od auta Moderátorce Petře Svoboda tragicky zahynul manžel. Na kole nedostal přednost od auta

„Pro 33,5 procenta obyvatel ČR je zcela přijatelné, aby homosexuální páry měly stejná práva jako páry heterosexuální,“ říká Andrea Stašek z Institutu pro psychologický výzkum FSS MUNI, podle ní je to však stále nepřijatelné pro 14,3 procenta populace. 

Domů
Sdílet
Diskuse