Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
13. května 2024 v 12:30
Čas čtení 1:12

Samosběr jahod 2024: Víme, kde už se sbírá a kolik zaplatíš

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Samosběr jahod 2024: Víme, kde už se sbírá a kolik zaplatíš
Zdroj: Unsplash/Roman Kraft/volně k použití

Samosběr jahod je každoroční oblíbenou činností řady lidí.

Zatímco v dřívějších letech začínala sezóna samosběru spíše až na přelomu května a června, letos si můžeš jahody vlastnoručně natrhat o něco dříve. Na řadě farem bohužel úrodu zničil mráz. Přinášíme ti ale přehled těch, kterých se to netýká a už vyhlásily první termíny samosběru.

13. května 2024 v 10:40 Čas čtení 1:00 Důchod ve výši 25 tisíc má v Česku téměř 13 procent lidí. Jak na něj dosáhnout? Důchod ve výši 25 tisíc má v Česku téměř 13 procent lidí. Jak na něj dosáhnout?

Už v pondělí 13. května můžeš vyrazit na samosběr ve Vraňanech na farmu Hanč. Pokud jsi z okolí, tak stíháš. Sladké plody jahod si tam můžeš nasbírat od 14 do 18 hodin. „Vzhledem k poškození porostů mrazy bude letos jahod méně, proto zatím nejsme s časovým předstihem schopni říci, jak často a ve které dny bude samosběr probíhat. Cena samosběru prvních nazrálých jahod je 100 korun za kilo,“ informuje Farma.

Ve středu 15. května se můžeš vydat na samosběr do obce Semice na Nymbursku. Další termíny budou následovat každé pondělí, středu, pátek a sobotu od 6 do 12 hodin. Za kilogram jahod zaplatíš 80 korun.

První termín samosběru zveřejnila také Jahodárna Prostějov. Na první jahody se tam můžeš vydat 16. května od 9 do 18 hodin. Zaplatíš 85 korun za kilogram a platba je možná pouze v hotovosti. Ještě dříve zahájí samosběr Jahodárna Brno Podolí, kde první samosběr proběhne v úterý 14. května, také od 10 do 18 hodin, za 85 korun za kilogram.

Sklizeň mezi 15. a 19. květnem zahájí Jahodárna Brno Slatina, přesný termín ještě upřesní. Podobně na tom je Jahodárna Olomouc Slavonín, kde samosběr začne mezi 15. a 18. květnem. 

Jahody pořídíš také ve Starém Kolíně v okrese Kolín, kde první samosběr začíná také 13. května, a to od 7 do 20 hodin. Cena je 60 korun za kilogram. Pokud nestíháš, nesmutni. Můžeš vyrazit každý den včetně sobot a neděl. 

Míst, kde nabízí samosběr jahod, bude určitě brzy přibývat. Jejich seznam včetně odkazů na webové stránky, kde se dozvíš aktuální informace, najdeš třeba tady.

Domů
Sdílet
Diskuse