Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Anna Vondráková
14. května 2024 v 14:56
Čas čtení 0:51

Peníze pod polštářem se budou hodit. Ekonomové varují před další vlnou inflace

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Peníze pod polštářem se budou hodit. Ekonomové varují před další vlnou inflace
Zdroj: Freepik / Freepik / volně k užití

Zhoršující se stav ekonomiky prý indikuje především rostoucí cena zlata. To totiž v době krize slouží jako pojistka.

„Míra inflace se nepochybně zmírnila, ale zůstává vyšší než v době pandemie covidu,“ upozornil Roman Pilíšek, ekonom a spoluzakladatel společnosti Zlaté rezervy. Podle něj jsou hlavním důvodem obrovské finanční problémy USA. Státní dluh Spojených států totiž již překonal hranici 34 bilionů amerických dolarů (764,6 bilionu korun). 

14. května 2024 v 10:01 Čas čtení 0:43 GPT-4o je tady: Překladatelé, tlumočníci a učitelé budou brzy bez práce  GPT-4o je tady: Překladatelé, tlumočníci a učitelé budou brzy bez práce

Zadlužení trápí více západních zemí, jedním z faktorů je růst nákladů na vojenskou obranu. Podle Pilíška toho zvládá využívat Východ a velmi pružně reaguje nahrazováním rezervního dolaru zlatem. „Je jen otázkou času, kdy Čína sesadí z prvního místa v držbě zlata USA, a tak splní další krok na dlouhé cestě k nahrazení rezervního dolaru čínskou měnou,“ podotkl.

Na to, že nás pravděpodobně čekají další krušné časy, poukazuje podle ekonomů i něco dalšího. Jde o zvýšení cen drahých kovů, především zlata. „Drahé kovy v čele se zlatem jsou považovány za bezpečný přístav v době politické, ekonomické a společenské krize, zlato má zároveň schopnost předvídat ekonomické události,“ vysvětlil Pilíšek.

Zlato problémy předpovědělo už v minulosti. Cena stoupla například po útoku na World Trade Center v roce 2001 a naposledy i v roce 2019. „Cena zlata začala růst, což předznamenalo vysokou inflaci, která od poloviny roku 2020 nabírala na obrátkách a vrcholila na konci roku 2022,“ dodal Pilíšek. Podle něj tak nejen centrální banky již vědí, že další vlna inflace je teprve před námi.

Domů
Sdílet
Diskuse