Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Anna Peclová
16. května 2024 v 9:30
Čas čtení 0:55

Shrnutí: Nejasné informace o stavu Roberta Fica. Lékaři se nevyjadřují

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Shrnutí: Nejasné informace o stavu Roberta Fica. Lékaři se nevyjadřují
Zdroj: TASR/Jakub Kotian

Oficiálních informací o zdravotním stavu slovenského premiéra je stále velmi málo. Slovenský Denník N ve středu večer informoval o tom, že je Robert Fico (Směr-SD) po operaci a při vědomí.

Dle ministra životního prostředí Tomáše Tabary (SNS) zákrok dopadl dobře a předseda vlády již není v ohrožení života, jak uvedl pro britské BBC. „Pokud vím, operace proběhla dobře – a myslím si, že nakonec přežije,“ řekl. Dodal, že výstřely zasáhly žaludek a kloub. Lékařský personál však zprávu zatím nepotvrdil.

15. května 2024 v 16:05 Čas čtení 1:02 „Je šílené, že se něco takového děje.“ Atentát na Roberta Fica odsoudili Pavel, Fiala a další „Je šílené, že se něco takového děje.“ Atentát na Roberta Fica odsoudili Pavel, Fiala a další

Ministr obrany a místopředseda vlády Robert Kaliňák ve středu během brífinku uvedl, že další informace o zdravotním stavu premiéra poskytnou, až jeho stav nebude komplikovaný.

Podle serveru Aktuality.sk je premiérův stav stabilizovaný. „Pacient měl mnohočetné střelné poranění. Jeho stav je stabilizovaný, ale velmi vážný,“ komentovala ředitelka nemocnice v Banské Bystrici Miriam Lapuniková.

Slovenská TV Markíza však dnes ráno zveřejnila informaci údajně potvrzenou důvěryhodným zdrojem z prostředí nemocnice, podle něhož má být Fico po několikahodinové náročné operaci stále v ohrožení života.

Zdravotnický personál politikův stav zatím nijak nekomentuje.

ATENTÁT NA FICA, ROBERT FICO
Zdroj: TASR/Ján Krošlák

Premiér byl ve středu postřelen po výjezdním zasedání kabinetu na náměstí ve městě Handlová. Pravděpodobným pachatelem má být 71letý Juraj Cintula z nedalekého města Levice, policie ho na místě zadržela. Oficiální informace o motivu zatím nejsou známy. Ve videu, které koluje na sociálních sítích a v některých médiích, Cintula uvedl, že nesouhlasí s politikou vlády. 

15. května 2024 v 18:05 Čas čtení 0:44 Zveřejnili video pokusu o atentát na Roberta Fica. Útočník vystřelil pětkrát Zveřejnili video pokusu o atentát na Roberta Fica. Útočník vystřelil pětkrát

Fica následně vrtulník transportoval do nemocnice v Banské Bystrici, kde podstoupil několikahodinovou operaci. Chod nemocnice není zásadně omezen, oddělení, kde leží premiér, je však pod přísným policejním dohledem.

Na Slovensku ve čtvrtek dopoledne zasedne bezpečnostní rada státu. Bude jednat i vláda, oznámil úřad vlády.

Domů
Sdílet
Diskuse