Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Anna Peclová
30. května 2024 v 15:19
Čas čtení 0:43

Nebezpečná hřiště a sportoviště? Podle průzkumu mohou jejich povrchy uvolnit toxické látky

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Nebezpečná hřiště a sportoviště? Podle průzkumu mohou jejich povrchy uvolnit toxické látky
Zdroj: Wikimedia (Creative Commons)/volně k užití

Státní zdravotní ústav (SZÚ) varuje před umělými pryžovými povrchy, které se používají hlavně pro dětská hřiště, sportoviště a další provozy. Naléhá na nutnost vyžadovat certifikaci výrobků kvůli zdravotní nezávadnosti.

Některé materiály, jež se k výrobě těchto povrchů používají, totiž mohou uvolňovat karcinogenní látky, které se do lidského organismu dostávají jak kontaktem kůže s povrchem, tak vdechováním látek, které se z pryží odpařují.

30. května 2024 v 10:30 Čas čtení 1:27 Příspěvek na péči se v červenci zvýší. Pro koho změna platí a jak o peníze žádat? Příspěvek na péči se v červenci zvýší. Pro koho změna platí a jak o peníze žádat?

Vzhledem k tomu, že materiály použité k výrobě umělých povrchů často obsahují mimo jiné různý podíl pryží získaných z recyklovaných použitých pneumatik či jiných recyklovaných materiálů, riziko, že mohou obsahovat škodlivé látky, je poměrně značné.

Vedoucí Národní referenční laboratoře pro materiály určené pro styk s potravinami a pro výrobky pro děti do 3 let Jitka Sosnovcová poznamenala, že děti jsou speciálně citlivou skupinou vůči vystavení se těmto škodlivým látkám. Mimo jiné proto, že mají vyšší citlivost pokožky a sníženou metabolickou a detoxikační kapacitu, tedy schopnost odbourávat škodliviny z těla. Také mají vyšší citlivost cílových orgánů. Látky jsou však škodlivé pro všechny, i pro dospělé sportovce, kteří povrchy využívají.

29. května 2024 v 15:44 Čas čtení 0:52 Ve střední Evropě hrozí extrémní deště. Česko mohou zasáhnout velké povodně Ve střední Evropě hrozí extrémní deště. Česko mohou zasáhnout velké povodně

„Je nesmírně důležité, aby města, obce, školy či další subjekty, které vybavují dětská hřiště a sportoviště umělými povrchy, důsledně vyžadovaly od dodavatelů certifikáty zdravotní nezávadnosti umělého povrchu z hlediska uvolňování chemických látek,“ doplnila vedoucí Oddělení hygieny půdy a odpadů SZÚ Magdalena Zimová.

Domů
Sdílet
Diskuse