Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher News Česko
Otevřít v aplikaci RNews
Stáhnout
X
Vincenc Novák
29. května 2024 v 15:44
Čas čtení 0:52

Ve střední Evropě hrozí extrémní deště. Česko mohou zasáhnout velké povodně

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Ve střední Evropě hrozí extrémní deště. Česko mohou zasáhnout velké povodně
Zdroj: pxfuel/CC0/volně k užití

Němečtí meteorologové vydali nejvyšší stupeň varování před mohutnými lijáky, které mohou v následujících dnech zasáhnout oblast střední Evropy. Déšť se podle meteorologů nevyhne ani Česku, kde může napáchat velké škody.

Jak informoval týdeník Focus, německé úřady vydaly nejvyšší stupeň varování kvůli povodním, které hrozí na Dunaji i Labi. Spadnout může až 200 litrů srážek na metr čtvereční, podle některých předpovědí může toto číslo dosáhnout dokonce až 300 litrů. 

26. května 2024 v 10:28 Čas čtení 0:35 Předpověď počasí: Bude až 27 stupňů, přijdou ale i bouřky. Podívej se, co nás v příštím týdnu čeká Předpověď počasí: Bude až 27 stupňů, přijdou ale i bouřky. Podívej se, co nás v příštím týdnu čeká

„V Alpách se vytváří hluboká tlaková níže, která ale nemůže postupovat, protože ji blokuje silná tlaková výše, která se vytváří na severu nad Britskými ostrovy a Ruskem,“ uvedla pro server Novinky.cz meteoroložka Dagmar Honsová, podle níž není v tuto chvíli jasné, kde se bude těžiště tlakové níže nacházet. Podle některých předpovědí to mohou být západní Čechy, což by dle Honsové mohlo pro Česko znamenat velký problém. Oblast je totiž nasycená vodou a v případě silných dešťů by tak nastaly povodně. 

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve svém výhledu varuje před trvalými a vydatnými srážkami, které do Čech dorazí v rozmezí od pátku 31. května do neděle 2. června. Na českém území zasáhnou lijáky především jižní a západní Čechy, déšť se očekává také v Krušných horách.  

Domů
Sdílet
Diskuse