Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Anna Vondráková
2. července 2024 v 9:55
Čas čtení 0:53

Návrat povinné vojny? Pro je až polovina Čechů a Češek, ale jen za určitých podmínek

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Návrat povinné vojny? Pro je až polovina Čechů a Češek, ale jen za určitých podmínek
Zdroj: Unsplash/Simon Infanger/na voľné použitie

Vzhledem k rostoucímu počtu konfliktů po celém světě se ve veřejném prostoru stále častěji diskutuje o znovuzavedení povinné základní vojenské služby, která byla v Česku zrušena už koncem roku 2004.

Podle průzkumu na platformě Výzkumník Seznam by až polovina dotázaných s navrácením souhlasila, pouze však v případě, že by do služby nastupovali jen muži. Začlenění žen podpořilo necelých 20 procent. 

1. července 2024 v 8:00 Čas čtení 7:17 Navštívili jsme „první no-go zónu v Česku“. Adresa Mojžíř je pro člověka horší než zápis v rejstříku Navštívili jsme „první no-go zónu v Česku“. Adresa Mojžíř je pro člověka horší než zápis v rejstříku

Všeobecnou brannou povinnost pro ženy zavedlo už v roce 2015 například Norsko. „Nejde o to, aby byly ženy stejně silné jako muži. Jde o to, aby se kvalifikovaly. A to možná všechny ženy nezvládnou, ale také to rozhodně nezvládnou všichni muži,“ upozornil kapitán norského královského námořnictva ve výslužbě Tore Stubberud.

Anketa:
Jsi pro návrat povinné vojenské služby?
Ano.
Ne.
Nevím.
Ano.
50 %
105 Hlasů
Ne.
43 %
90 Hlasů
Nevím.
7 %
14 Hlasů

Podobně je tomu i s ochotou zapojit se do vojenské obrany země. Prokázalo ji necelých 25 procent žen a zhruba 55 procent mužů. V celkovém průměru však výsledky ukazují, že v případě nebezpečí nejsme úplně ztraceni. Na otázku, zda by se lidé aktivně zapojili do obrany v případě napadení, vybralo odpověď „určitě ne“ přibližně 30 procent dotázaných.

Se zánikem civilní služby ale vznikly tzv. aktivní zálohy ozbrojených sil. Ty jsou v případě potřeby připravené pomoci profesionálním členům Armády ČR. Momentálně u nás máme těchto členů zhruba 4 400, asi 11 procent z celkového počtu tvoří ženy.

1. července 2024 v 15:33 Čas čtení 0:54 Užívání multivitaminů nám život neprodlouží. Naopak může škodit, upozorňují vědci Užívání multivitaminů nám život neprodlouží. Naopak může škodit, upozorňují vědci

Problémem je především jejich věk, podle ministryně obrany Jany Černochové (ODS) jim je totiž v průměru 50 let. Armáda se tak snaží nejen počty „záložáků“ zvyšovat, ale snaží se i k připojení motivovat mladé lidi. Ministerstvo obrany například jedná s vysokými školami o možnosti dobrovolných výcviků pro studentstvo.

Domů
Sdílet
Diskuse