Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher News Česko
Otevřít v aplikaci RNews
Stáhnout
X
Anna Vondráková
3. července 2024 v 17:00
Čas čtení 1:24

Dej si pozor na zprávy v této mobilní aplikaci. Nový trik podvodníků tě může připravit o peníze

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Dej si pozor na zprávy v této mobilní aplikaci. Nový trik podvodníků tě může připravit o peníze
Zdroj: Pxhere/Puosst/volně k užití

Podvodné zprávy již delší dobu nechodí jen na e-mail či Facebook. Především poslední dobou se jim čím dál více daří útočit na chatovací aplikaci WhatsApp.

Nabídky na práci z domova a zprávy z pojišťoven. Především takovou podobu mají nejnovější podvody. Jednou ze společností, za které se podvodníci vydávají, je například VZP. Vzhledem k moderním technologiím se jim daří působit stále více a více věrohodně.

16. června 2024 v 15:10 Čas čtení 0:28 TikTok čelí útokům hackerů. Jedním kliknutím můžeš přijít o celý účet TikTok čelí útokům hackerů. Jedním kliknutím můžeš přijít o celý účet

Dostanou se k údajům od banky

„Odesílatelem je zde fiktivní zaměstnanec VZP. Spolu s profilovým obrázkem, který je stažen z našich oficiálních materiálů, a uvedenou telefonní linkou, která se nápadně podobá té skutečné, jde o velmi sofistikovaný podvod,“ upozornil pro server Novinky.cz šéf bezpečnostního úseku VZP Jan Svoboda.

Ve zprávě poté podvodníci tvrdí, že pojišťovna vyplácí náklady. Přiložený je samozřejmě i škodlivý odkaz. Ten poměrně věrně napodobuje webové stránky VZP, po uživatelích však chce přihlášení pomocí bankovní identity. Tak se dostanou k citlivým údajům.

hacker
Zdroj: Pixabay/B_A/volně k užití (ilustrační obrázek)

„Všeobecná zdravotní pojišťovna žádné takové zprávy nerozesílá a data od svých klientů tímto způsobem nezískává. Pokud jste podobnou zprávu obdrželi, jedná se zcela jistě o podvod,“ dodala mluvčí VZP Viktorie Plívová. Pokud ti podobná zpráva přijde, nejlepší je ji ignorovat, rozhodně žádné odkazy neotevírat a odesílatele zablokovat.

25. května 2024 v 10:16 Čas čtení 0:38 Dej si pozor na tento známý e-shop. Představuje velké riziko, varují před ním odborníci Dej si pozor na tento známý e-shop. Představuje velké riziko, varují před ním odborníci

Lákají na snadnou práci 

Pod záminkou výdělku pak kyberzločinci využívají i banku Moneta. Ve zprávě slibují velmi snadnou práci, která má sestávat ze sledování reklam a videoukázek. Pro zasílání honorářů je samozřejmě nezbytné vyplnit číslo bankovního účtu, aby mohl být vyplácen honorář, k jehož ověření chtějí podvodníci poslat malou částku. Na účet vám poté peníze opravdu přijdou, nejedná se však o slibovaný honorář, ale o peníze od dalších důvěřivců, kteří na podvod naletěli.

Následně tě podvodníci oberou o peníze. „Pokud budete velmi aktivním pracovníkem, nabídne vám společnost možnost zařazení do skupiny s rozšířenou nabídkou. Ale zde pozor. Abyste mohli být zařazeni, musíte zaslat určitý finanční obnos. Jakmile podvodníci obdrží prostředky v řádu tisíců, přestanou se ozývat nebo vám sdělí, že jste nesplnili podmínky. O veškeré své prostředky právě přicházíte,“ varovali pracovníci banky.

S rozvojem umělé inteligence a podobných technologií roste počet kybernetických podvodů. Nejohroženější je především starší generace, která nemá s online prostředím mnoho zkušeností a pro kterou je těžší odhalit podvodníky. Určitě se vyplatí najít si chvíli se svými rodiči a prarodiči a upozornit je na nejnovější praktiky ve světě kyberzločinu.

Domů
Sdílet
Diskuse