Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
Karolína Fejtová ČTK
13. července 2024 v 10:20
Čas čtení 0:53

Silné bouřky v Česku: Hasiči vyjeli k 1200 případům. Padaly stromy a zvedla se hladina řek

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Silné bouřky v Česku: Hasiči vyjeli k 1200 případům. Padaly stromy a zvedla se hladina řek
Zdroj: TASR/Henrich Mišovič

Hasičský záchranný sbor ČR v pátek v důsledku bouřek zasahoval u 1201 případů. Nejvíce v Jihomoravském kraji, Ústeckém kraji a na Vysočině.

Nejčastěji hasiči odstraňovali spadlé stromy na silnicích nebo odčerpávali vodu ze zatopených míst, především ze sklepů či podjezdů.

13. července 2024 v 9:00 Čas čtení 2:31 Do tohoto lesa desítky let nikdo nemohl. Vyraz na čundr, na kterém nepotkáš ani nohu Do tohoto lesa desítky let nikdo nemohl. Vyraz na čundr, na kterém nepotkáš ani nohu

V Ústeckém kraji spadlo od 30 do skoro 65 milimetrů vody, hasiči v této souvislosti vyjeli ke 112 incidentům. Do deseti hodin večerních dorazili na celkem 163 míst i hasiči z Jihomoravského kraje. „Je pravděpodobně, že v průběhu dnešního dne budeme častěji vyjíždět na cyklostezky, kde už v pátek lidé nejezdili, a tak spadlé stromy odhalí až první cyklisté dnes ráno,“ řekl pro ČTK mluvčí jihomoravských hasičů Petr Příkaský.

Povodně

Bouřka se podepsala i na hladině řek. Konkrétně řeka Želetavka v Jemnici na Třebíčsku dosáhla nejvyššího třetího povodňového stupně. Stupeň se nyní snížil na nejnižší, platí zde povodňová bdělost. Další řekou, která překročila nejvyšší povodňový stupeň, byla Divoká Orlice v Orlickém Záhoří. Její hladina už se vrátila na normální stav.

Silná bouřka zkomplikovala i vlakovou dopravu. Kvůli zaplavené trati nejezdily vlaky mezi Lipovou Lázní a Jindřichovem na Moravě v čase od 4:30 do 7:15 hodin. Problémy zaznamenává také cesta mezi Litoměřicemi a Úštěkem, a to kvůli podezření na podemletí trati. Kvůli popadaným stromům čelí překážkám i vlaky mezi Lovosicemi a Chotiměří, na jihu Čech mezi Dačicemi a Telčí.

Domů
Sdílet
Diskuse