Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
Anna Vondráková
19. července 2024 v 7:09
Čas čtení 1:44

„Ukázkový střet zájmů.“ Syn Jourové je v zastupitelstvu Třebíče, bere od něj zakázky a chce i do vedení kraje

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
„Ukázkový střet zájmů.“ Syn Jourové je v zastupitelstvu Třebíče, bere od něj zakázky a chce i do vedení kraje
Zdroj: TASR/AP

Momentálně sedí Adam Joura v zastupitelstvu Třebíče za hnutí Pro Třebíč, které vládne v koalici s ANO, je jednatelem dvou rodinných firem a za STAN kandiduje na hejtmana. Střet zájmů ale popírá.

„Důležité je, abych neměl vliv na rozhodování města, a to nemám. Snažíme se podat nejlepší nabídku, někdy to vyjde a někdy to nevyjde. Dost výběrových řízení také prohrajeme,“ uvedl syn odstupující eurokomisařky Věry Jourové.

18. července 2024 v 12:03 Čas čtení 0:35 MAPA: Rusko v televizi odvysílalo mapu možných útoků na Evropu, Praha svítí červeně MAPA: Rusko v televizi odvysílalo mapu možných útoků na Evropu, Praha svítí červeně

Faktem však zůstává, že firmy Archeon Stavby a Archatt památky real, které vlastní jeho otec a ve kterých on sám působí jako jednatel, od jeho vstupu do zastupitelstva v roce 2022 již získaly zakázky ve výši téměř 24 milionů korun bez DPH, upozorňuje server Novinky. Firmy vyhrály tendry i na jiných místech republiky, mimo jiné i na Vysočině, kde Joura kandiduje na hejtmana.

„Pokud po volbách získám pozici ve vedení kraje, okamžitě dám ve firmách výpověď a přestanu být jednatelem,“ uvedl. Podíl ve firmách prý nemá a vedení by předal otci. Že by se jednalo o střet zájmů, Joura popírá. Tvrdí, že by ho vedení firmy nemělo vylučovat z politického života.

17. července 2024 v 13:00 Čas čtení 5:49 Terka Pergnerka nám řekla svůj příběh. „Ve 13 letech mě máma prodala. Ve vězení seženeš drogy snáz než venku,“ vypráví Terka Pergnerka nám řekla svůj příběh. „Ve 13 letech mě máma prodala. Ve vězení seženeš drogy snáz než venku,“ vypráví

„Vnímám, že je to určitý handicap, že když je člověk dodavatelem kraje, města nebo státu a chce do politiky, tak se do této situace může dostat. Na druhou stranu, pokud by toto mělo lidi diskvalifikovat, tak by se z této sféry lidi nemohli do politiky dostat. To mi připadá jako škoda,“ sdělil. „Pokud by mělo dojít na hlasování, které by zakázky ovlivňovalo, tak bych se ho zdržel. Takhle by to fungovalo asi i na kraji. Lékem je maximální možná transparentnost.“

 

Odborníci ale situaci vidí trochu jinak. „Podle mě je to ukázkový střet zájmů. České zákony ale nepamatují na situaci, kdy jsou zapojeni příbuzní veřejných funkcionářů,“ upozorňuje právník Transparency International Jan Dupák.

Podle něj je jednou z výhod i to, že Joura dopředu ví, jaké zakázky se budou vypisovat a může na ně svoje firmy připravit. Jeho odchodem z firmy se prý situace ale nevyřeší. Vazby budou podle něj dostatečně silné i v momentě, kdy firmu povede jeho otec.

18. července 2024 v 16:09 Čas čtení 0:38 Filip Turek přichycen při lži. Záznam prozradil, že si na evropskou hymnu stoupl Filip Turek přichycen při lži. Záznam prozradil, že si na evropskou hymnu stoupl

Podobný názor má na situaci i politolog Pavel Šaradín. „Osobně to za střet zájmů považuji. Samo hnutí STAN získávalo v minulosti popularitu na tom, když kritizovalo za podobné jednání vládu Andreje Babiše,“ připomněl pro Novinky. 

 

Situace se nelíbí ani některým politikům. „Adam je syn mého spolužáka a kamaráda. Ale v žádném případě nesouhlasím s tím, aby kterákoliv firma, která získává městské zakázky, měla v zastupitelstvu svého člena. Ano, je to střet zájmů. Toto se děje v Třebíči stále,“ upozornil opoziční zastupitel Stanislav Neuman z hnutí Společně otevřeme Třebíč. 

Naopak místopředseda hnutí STAN Lukáš Vlček v situaci problém nevidí. Kandidující podle něj musí splňovat především morální kritéria. „Pan Joura, který se stal řadovým zastupitelem města Třebíče v roce 2022, potenciální střety zájmů na zastupitelstvu vždy transparentně nahlašuje a u těchto bodů se zdržuje hlasování,“ dodal.

Domů
Sdílet
Diskuse