Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Karolína Fejtová
11. srpna 2024 v 17:44
Čas čtení 0:52

MAPA: V Česku dramaticky roste počet klíšťových onemocnění. Podívej se, kde jsou klíšťata nejvíc aktivní

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
MAPA: V Česku dramaticky roste počet klíšťových onemocnění. Podívej se, kde jsou klíšťata nejvíc aktivní
Zdroj: Pexels/volně k užití

Klíšťových onemocnění se vyskytlo nejvíc za posledních deset let. Jak se účinně chránit a kde si na ně dát pozor?

Lymská borelióza se od začátku roku do konce července vyskytla u 1938 lidí, což je o skoro polovinu více než loni za stejnou dobu. Případů klíšťové encefalitidy také přibylo, za prvních sedm měsíců tohoto roku se vyskytla u 362 lidí, loni to bylo 213. Doktoři očekávají další nárůst ve zbytku roku.

9. srpna 2024 v 11:00 Čas čtení 4:55 Dubajská princezna se s manželem rozešla přes Instagram, odkazovala na praktiku talaq. Co to znamená v muslimské zemi? Dubajská princezna se s manželem rozešla přes Instagram, odkazovala na praktiku talaq. Co to znamená v muslimské zemi?

„Případy klíšťových onemocnění hodně kolísají. Záleží na počasí, na tom, kolik klíšťat přežilo zimu. Jelikož letošní zima nebyla tolik mrazivá, tak ani nevymrzlo tolik savců, kteří klíšťata přenášejí,“ sdělil Seznam Zprávám primář Infekčního oddělení českobudějovické nemocnice Aleš Chrdle. Po květnovém vrcholu výskytu klíšťat většinou přichází ještě druhý na podzim a trvá do příchodu prvních mrazů.

Klíšťata se dle českých vědců nachází více v městských parcích než v lesích. Střední Evropa je pro klíšťata ideální, vyhovuje jim teplé a vlhké prostředí, špatně se vypořádávají se suchem.

9. srpna 2024 v 7:00 Čas čtení 4:18 Lukáš a Viktorie mají otevřené manželství. „Jednou jsem měl pocit, že začínám chovat city k někomu jinému“ Lukáš a Viktorie mají otevřené manželství. „Jednou jsem měl pocit, že začínám chovat city k někomu jinému“

Odborníci doporučují vzhledem k rekordnímu nárůstu případů klíšťové encefalitidy zvážit očkování proti nemoci. Lidé nad 50 let ho mají zdarma. Proti borelióze se očkovat nedá, ale je léčitelná antibiotiky. U klíšťové encefalitidy lze pouze zmírnit její příznaky.

Od neděle do úterý budou klíšťata středně aktivní po celém Česku. Doporučuje se při procházkách použít repelent, nesedat a nelehat si v porostech a nevstupovat do křovin. Nejlepší ochranou je oblečení, které zakrývá větší část těla. Po příchodu domů se prohlédni a klíšťata případně odstraň.

klíšťata výskytmapamapa
Zobrazit galerii
(3)
Domů
Sdílet
Diskuse