Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Karolína Fejtová
11. srpna 2024 v 13:30
Čas čtení 1:27

Tvrdili, že není žena. Alžírská boxerka Khelif podává žalobu kvůli urážkám na internetu

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené

Sportovkyně Imane Khelif v pátek získala zlatou olympijskou medaili v boxu žen ve váze do 66 kilogramů. Žalobu podala kvůli obtěžování na internetu v důsledku tvrzení některých lidí o tom, že není žena.

Urážky přišly bezprostředně po prvním zápase, který její soupeřka Angela Carini z Itálie po 46 sekundách vzdala. Novinářům řekla, že zápas ukončila kvůli svému zdraví, dle jejích slov nikdy necítila takovou ránu. Khelif poté suverénně porazila i své další dvě protivnice – Suwannapheng z Thajska a Hamori z Itálie.

9. srpna 2024 v 11:00 Čas čtení 4:55 Dubajská princezna se s manželem rozešla přes Instagram, odkazovala na praktiku talaq. Co to znamená v muslimské zemi? Dubajská princezna se s manželem rozešla přes Instagram, odkazovala na praktiku talaq. Co to znamená v muslimské zemi?

„Jsem žena jako každá jiná“

Před pátečním finále se Khelif proti urážkám na internetu ohradila: „Jsem plně způsobilá se této soutěže zúčastnit. Jsem žena jako každá jiná. Narodila jsem se jako žena, žiji jako žena a kvalifikovala jsem se.“ Boxerka poté jednoznačně vyhrála kategorii ženské velterové váhy, když porazila Číňanku Yang Liu 5:0.

Nabil Boudi, právník Khelif, sdílel na platformě X tiskovou zprávu, v níž oznamuje podání žaloby. „Khelif se rozhodla bojovat za spravedlnost, důstojnost a čest. Chce zakročit proti šikaně a urážkám na internetu. Vyšetřování trestních činů určí, kdo inicioval tuto misogynní, rasistickou a sexistickou kampaň. Bude se muset zaměřit také na ty, kteří tento digitální lynč podporovali,“ stojí ve zprávě.

Imane Khelif
Zdroj: TASR/AP

Mezi lidmi, kteří komentovali pohlaví Khelif a tvrdili, že je muž, byli J. K. Rowling, Elon Musk, Logan Paul a Piers Morgan. „Všechno, co se o mně říká na sociálních sítích, je nemorální. Chci změnit myšlení lidí na celém světě,“ řekla boxerka k podání žaloby.  

9. srpna 2024 v 7:00 Čas čtení 4:18 Lukáš a Viktorie mají otevřené manželství. „Jednou jsem měl pocit, že začínám chovat city k někomu jinému“ Lukáš a Viktorie mají otevřené manželství. „Jednou jsem měl pocit, že začínám chovat city k někomu jinému“

IBA napojená na Rusko

Její první zápas vyvolal kontroverzi, protože Khelif je jednou ze dvou boxerek, které směly na olympijských hrách startovat, přestože je Mezinárodní boxerská asociace (IBA) v roce 2023 vyřadila ze ženské kategorie. Alžírská boxerka a Li Jü-ting z Tchaj-wanu údajně neprošly testy testosteronu a genderové způsobilost, oznámila IBA.

Ruskem řízená asociace, která byla navíc zbavena práva na pořádání turnaje, své tvrzení však nepodložila žádnými důkazy. Dosud tedy není jasné, jaké testy obě boxerky podstoupily. IBA jednou mluví o krevních testech, které objevily přítomnost chromozomů XY, jež jsou typické pro muže, a podruhé o testosteronových testech.

Zdali se k žalobě přidá i tchajwanská boxerka, která si z Paříže odvezla zlato v kategorii do 57 kilogramů, zatím není jisté. „Ještě to proberu s týmem a rozhodneme se později,“ uvedla. Dle serveru Taiwannews prý Tchaj-wan plánuje podat žalobu na IBA za nepodložené nařčení jejich boxerky z toho, že není ženou.

Domů
Sdílet
Diskuse