Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Magdalena Trajerová
27. srpna 2024 v 6:50
Čas čtení 0:50

Když soudce týrá svou manželku, tak to trestné není. Soudce z Vysočiny zůstává ve funkci, i když bil svou ženu

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Když soudce týrá svou manželku, tak to trestné není. Soudce z Vysočiny zůstává ve funkci, i když bil svou ženu
Zdroj: Unsplash/Nadine Shaabana/volně k užití

Svou manželku bil, týral, vulgárně jí nadával. Soudce ve Žďáru nad Sázavou je už několik let stíhaný a prověřovaný úřadem za týrání své ženy. Přesto je stále soudcem.

„Říkal mi, že jsem nicka, že nic neumím (…) Když ho to chytlo, tak mě mlátil PET lahvemi s vodou, jak to šlo. Buď po hlavě nebo po rukách. S tím, že tam prostě s ním budu žít a že nebudu hrát,“ uvedla pro Seznam zprávy manželka Romana Švaňhala. Muž se jí kromě jiného také vysmíval za vrozenou vadu řeči a častoval ji i sprostými nadávkami. 

Po několika letech se rozhodla, že uteče a informuje policii. Švaňhal byl proto obviněn z domácího násilí. První soudní instance mu uložila dvouletý trest s třemi roky podmínečného odkladu. Byl také svlečen ze soudcovského taláru. Odvolal se ale, a druhá soudní instance zkrátila podmínku na dva roky. Případ popsal podcast Spravedlnost tyrana Seznam zpráv.

Z týrání učinili přestupek 

Nejvyšší soud však i toto rozhodnutí zrušil a věc poslal do přestupkového řízení na městský úřad. Ačkoliv nezpochybnil to, co se ženě dělo, vyhodnotil týrání jako přestupek nikoliv trestný čin. „Jednání obviněného vykazuje znaky autoritativního, dominantního a necitlivého jednání, svévole a sebeprosazování,“ stojí v konečném rozsudku.

25. dubna 2024 v 15:00 Čas čtení 3:53 „Výchovná facka“ nebo „lepnutí na zadek“. Násilí vůči dětem může způsobit trauma, přesto jej mnozí bagatelizují „Výchovná facka“ nebo „lepnutí na zadek“. Násilí vůči dětem může způsobit trauma, přesto jej mnozí bagatelizují

Roman Švaňhal se tak stal bezúhonným a opět se vrátil do funkce soudce, kde mimo jiné rozhoduje i v rozvodových řízeních. A to i přes to, že podle kodexu Soudcovské unie se má soudce chovat tak, „aby jeho chování nesnižovalo vážnost soudcovského stavu.“

Domů
Sdílet
Diskuse